Masumlar Apartmanı Han'ın hastalığı Dispozofobi nedir? Dispozofobi ne demek, tedavisi var mı?

Dispozofobi hastalığı, dün akşam TRT 1 ekranlarında yayınlanan Masumlar Apartmanı dizisinde yer aldı. Dizide bulunan Han karakterinin Dispozofobi hastası olaması izleyicilerin ilgisini çekti. Dispozofobi, halk arasında istifçilik, biriktirme gibi anlamlara gelmektedir.

Dispozofobi ya da kompulsif biriktirme hastalığı, kullanılmayan eşyaların biriktirilmesi manalarına gelmektedir. Dün akşam TRT 1 ekranında yayınlanan Masumlar Apartmanı dizisinde Han karakterinin Dispozofobi hastası olması izleyicilerin ilgisini çekti. Dispozofobi hastalığı koleksiyonerler ile karıştırılmamalıdır.

DİSPOZOFOBİ NEDİR?

Dispozofobi, kompulsif biriktirme hastalığı, istifçilik de denilen bu sorun, değersiz, sağlıksız, kullanılmayan tüm eşyaların biriktirilmesi ve atılamaması durumuna denir. Tutumlu olmak, bazı eşyaları ileride lazım olabilir düşüncesi ile saklamak biriktirme hastalığı değildir.

Biriktirme hastalığında, toplanan ve bir türlü atılamayan eşyalarda bir düzensizlik ve tutarsızlık vardır. Bu yüzden koleksiyonculuktan da çok farklıdır. Kolleksiyonerler, sadece bir ya da birkaç alanla alakalı eşyaları toplarlar. Üstelik toplanan eşyalarda bir düzen ve intizam vardır. Hobilerini belirli bir disiplinle yürütürler.

DİSPOZOFOBİ TEDAVİSİ VAR MI?

Her türlü psikolojik rahatsızlığın tedavisinde olduğu gibi istifçilikte de ilk olarak gerekli olan, kişinin problemini kabul edecek iç görüye sahip olması ve tedavi olmayı istemesidir. Ancak istifleme problemi olan kişilerin yarıdan fazlasında durumlarından rahatsız olmama hali görülür. Bu sebeple tedaviye uyumları düşüktür. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalarla birlikte, kanıta dayalı terapilerden biri olarak kabul edilen bilişsel davranışçı terapi ile birlikte bireylerin istifleme davranışının tedavisinde önemli adımlar atıldı.