Manisa lav üstünde! Şehrin altında magma odaları bulundu

Türk bilim insanları, Manisa Kula'da yer kabuğunun farklı derinliklerinde 8 magma odası keşfetti. Sadece 5 km derinlikte olan magma odasının deprem gibi etkenlerle püskürme riskinin bulunduğu belirlendi.

Akşam Gazetesi

Türkiye'nin en genç volkanlarının yer aldığı Manisa Kula'da araştırma yapan 12 Türk bilim insanı, belirledikleri alanlara özel tasarım 15 'sismometre' yerleştirdi. Ulusal Deprem Gözlem Merkezi istasyonlarından da faydalanan ekip, yerin 5 ila 30 kilometre altında akışkan ve ergimiş kayaçlar olarak da bilinen 8 magma odası bulunduğunu tespit etti.

5 KİLOMETRE DERİNLİKTE

Magma odalarından en büyüğü ise yeryüzüne yaklaşık 5 kilometre derinliğe kadar uzanmasıyla dikkati çekiyor. Bilim insanları, jeolojik olarak yüzeye yakın sayılabilecek bir mesafede yer alan magma odasının, yer kabuğundaki hareketler ya da depremlerden etkilenerek püskürme riski taşıdığını ve magma odasını harekete geçirebileceğini değerlendiriyor.

DEPREM TETİKLEYEBİLİR

Bölgedeki en son volkanik aktivitenin günümüzden 4 bin 700 yıl önce gerçekleştiğini söyleyen Prof. Özgür Karaoğlu, "Tespit ettiğimiz magma odalarının duruşu, pozisyonları, dizilişi, yüzeye yakınlıkları değerlendirildiğinde bunların yeniden faaliyete geçmesi ve püskürmesi mümkün. Bölgede aktif faylar da var, depremler magmayı tetikleyebilir" dedi.