Malazgirt nerede? Malazgirt nereye bağlı? İşte haritadaki yeri

Malazgirt Zaferi'nin 950. yıl dönüm kutlanıyor. Malazgirt Muharebesi, Alp Arslan'ın zaferi ile sonuçlanan ''Türklere Anadolu'nun kapılarında kesin zafer sağlayan son muharebe'' olarak biliniyor. Vatandaşlar Malazgirt'in nerede ve hangi ile bağlı olduğunu araştırıyor. Peki, Malazgirt nereye bağlı? Malazgirt nerede? İşte haritadaki yeri...

Malazgirt Zaferi yıl dönümü bu sene de büyük bir coşku ile kutlanıyor. Alp Arslan'ın zaferi ile sonuçlanan Malazgirt Muharebesi dolayısı ile vatandaşlar Malazgirt'in hangi il sınırları içerisinde yer aldığını öğrenmek istiyor. Peki, Malazgirt nereye bağlı? Malazgirt nerede? İşte Malazgirt'in haritadaki yeri ve merak edilen detaylar...

MALAZGİRT NEREDE?

Malazgirt, Muş'un en doğusunda yer alan ilçesidir. Konum olarak Van, Ağrı, Erzurum, illerinin ortasında bulunuyor. Ovası, kalesi ve tarihi Malazgirt Meydan Muharebesi ile tanınmış bir ilçedir. İlçenin yüzölçümü 1534 km²'dir. Muş iline 137 km uzaklıktadır.

Malazgirt ve çevresi yakın diğer bölgelerde olduğu gibi şu devletlerin egemenliğinde kalmıştır: Asurlular, Hasaniler, Urartular, İskitler, Ermeniler, Gürcüler, Medler, Pers, Roma, Partlar, Sasani, Bizans, Emeviler, Abbasiler, Selçuklu, Ahlatşahlar, Anadolu Selçukluları, Moğollar, İlhanlılar, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Timur, Eyyubi, Osmanlı, Safeviler. Daha sonraları tekrar Osmanlı hakimiyetine girer. Urartular dönemi, Pers dönemi, Ermeni Krallığı dönemi ve 1071 Malazgirt Savaşı ve Selçuklu dönemi ilçe tarihi açısından önemlidir. 1071´de Selçuklu sultanı Alparslan Malazgirt´te Bizanslıları yener. Bu zafer,hem Türk birlikteliği için hem de Malazgirt tarihi için önemli bir yere sahiptir.

MALAZGİRT HARİTADAKİ YERİ

MALAZGİRT TARİHÇESİ

Malazgirt ve çevresi yakın diğer bölgelerde olduğu gibi şu devletlerin egemenliğinde kalmıştır: Asurlular, Hasaniler, Urartular, İskitler, Ermeniler, Gürcüler, Medler, Pers, Roma, Partlar, Sasani, Bizans, Emeviler, Abbasiler, Selçuklu, Ahlatşahlar, Anadolu Selçukluları, Moğollar, İlhanlılar, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Timur, Eyyubi, Osmanlı, Safeviler. Daha sonraları tekrar Osmanlı hakimiyetine girer.

Urartular dönemi, Pers dönemi, Ermeni Krallığı dönemi ve 1071 Malazgirt Savaşı ve Selçuklu dönemi ilçe tarihi açısından önemlidir.

1071'de Selçuklu sultanı Alparslan Malazgirt'te Bizanslıları yener. Bu zafer,hem Türk birlikteliği için hem de Malazgirt tarihi için önemli bir yere sahiptir.