Mahlebin faydaları nelerdir?

Toz haline getirilmiş şekliyle baharat olarak özellikle poğaçalarda sıklıkla kullanılan mahlep, asıl ününü kandil simidi ile taçlandırıyor.

Kandil simidi yapımında kullanılan mahlep ülkemizde Tokat, Amasya ve Mardin’de yetiştiriliyor. 

MAHLEP NEDİR?

Kandil simidinin içerisine eklenen mahlep ağaç ve çalı karışımıdır. Mahlep Arapça bir kelime olup 'tatlı kokulu' veya 'parfüm kralı' anlamına gelmektedir. Kirazın yabani türü olan mahlebin beyaz ve siyah olmak üzere iki türü mevcuttur. Siyah mahlep Acanthaceae familyasına ait olup 30–65 cm yüksekliğinde bir bitkidir. Sudan’da önemli bir tıbbi bitki olarak yetiştirilmektedir. Ülkemizde de Tokat, Amasya ve Mardin’de görülmektedir.

Mahlep, Türkiye’de gıda endüstrisinde faydalanılan önemli ürünler arasında yer alıyor. Mahlebin çekirdekleri tatlı ve hoş kokulu sabit yağ içermektedir. Kozmetik sanayinde deodorant ve losyonların üretiminde kullanıldığı; ağrı kesici ve diyareyi azaltmada ise önemli bir role sahip olduğu bilinmektedir. Görünüş itibariyle genellikle badem ile karıştırılır.

MAHLEBİN FAYDALARI

Toz haline getirilen mahlep süt ile karıştırılarak tüketilebiliyor. Özellikle mevsim geçişlerinde gelişim çağındaki çocukların tüketmesi oldukça faydalı olacaktır. Mahlebin faydaları şu şekilde;

-İdrar söktürücüdür.

-Cinsel gücü artırıcı etkisi vardır.

-Astıma iyi gelir.

-Bal ile karıştırılıp tüketildiğinde boğazda biriken mikropları öldürür ve balgam sökücü olarak kullanılır.

-Prostat büyümesini engellemeye yardımcıdır.

-Midede hazımsızlık ve gaz problemlerinde etkilidir.

-İçerisinde bulunan yoğun potasyum sayesinde bağışıklığı güçlendirir.

-Baş ağrısının etkilerini önler.

-Göğüs sıkışması ve nefes darlığına karşı etkilidir.

-Vücudu toksinlerden arındırarak karaciğeri temizler.

-Güçlü antioksidan özelliği sayesinde kolesterolü önler ve damar tıkanıklığına iyi gelir.