Mahkemenin topuk kanı kararı istinafta

Sağlık Bakanlığı, Kars aile mahkemesinin ''Yenidoğan Tarama Programı'' kapsamında topuk kanı alınmasına ilişkin kararına karşı istinaf yoluna başvuru sürecinin başlatıldığını bildirdi.

Akşam Gazetesi

Topuk kanı, yenidoğanlardan alınan bir örnekle aralarında SMA'nın da olduğu kalıtımsal ve metabolik hastalıklara erken tanı konulmasını sağlıyor; kalıcı hasar oluşmadan tedaviye başlanabiliyor. Kars'ta bir aile yenidoğan bebeklerinden topuk kanı aldırmak istemedi, konu yargıya taşındı.

Kars Aile Mahkemesi, anne-babanın topuk kanı vermeme özgürlüğüne sahip olduğuna hükmederek, kararda bir alternatif tıp uzmanı olarak adlandırılan ve 2014'te ölen Ukraynalı Aidin Salih'in yazılarını gerekçe gösterdi. Hekimler ise karara tepki gösterdi ve tamamen bilim dışı olduğunu vurguladı. Türk Pediatri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, "Bunun sonucu karşımıza ileriki dönemde birtakım aşıyla korunulabilir hastalıklara yakalanan bu hastalıklardan sakat kalan hatta ölen birtakım çocuklarla karşılaşacağız" dedi. Sağlık Bakanlığı, kararın kesin hüküm niteliği taşımadığını belirterek karara karşı istinaf yoluna başvuru sürecinin başlatıldığını açıkladı.

KESİN HÜKÜM NİTELİĞİ YOK

Açıklamada, "Kesin hüküm niteliği taşımayan mezkur kararın hatalı olduğunu değerlendirdiğimizden, bu karara karşı istinaf yoluna başvuru süreci ivedilikle başlatılmıştır. Yargı süreci sonuçlanıncaya kadar Yenidoğan Tarama Programı aynı şekilde devam edecektir" denildi.