LYS sınav soruları zor muydu, kolay mıydı?

2016 yılı Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) Sosyal Bilimler oturumu (LYS-4) sınavı nasıl geçti? LYS-4 sınav soruları zor muydu, kolay mıydı?

LYS-1 ve LYS-4 sınavları sona erdi. Milyonlarca öğrenci üniversiteli olabilmek için ter döktü.  Peki LYS-1 LYS-4 sınav soruları nasıldı zor muydu, kolay mıydı? Bu soruların yanıtını vermek için haberimizde sınava giren öğrencilerin görüşlerini derledik. Kimine göre sorular çok kolayken kimine göre ise zordu. Bu arada Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvurusunu tamamlayan öğrenciler büyük bir heyecanla sınav tarihini beklerken Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunun ilk taslak halinin 27 Haziran’da açıklanacağı bilgisi üniversitelerle paylaşıldı. 

Üniversiteye girişte YGS sınavının ardından yapılan ikinci sınav olan ve Üniversiteye girişin ikinci aşaması olarak kabul edilen LYS sınav soruları zorluk derecesini bilemediğimiz için LYS sorularının zor mu yoksa kolay mı olduğunu şimdiden söylemek güç.

LYS SINAV YORUMLARI

İşte o yorumlardan bazıları;

-LYS’nin ilk bölümü sorunsuz tamamlandı 

-Lys 4'ü kolay yapmışlar kesin lys 1 çok ağır geçecek

-Lys sınavında soruyla kavga ettim evet kavga ettik soruyla midem cok ağrıyor

-Felsefe grubu soruları uzun ve anlaşılmazdı.

-Lys 4 basitliğinin tatliskoluğunun güzelliği

-LYS da ter döken arkadaşlar bütün soruları doğru işaretlesin amin

-LYS'ye girecek yeğenlerime başarılar diliyorum. Ben başarı dileme görevimi yaptım. Şimdi sıra sizde gençler. Çözün soruları. Alın puanları.

-Sevgili #LYS öğrencileri haydi son bir gayret!!! tıkır tıkır çözün tüm soruları...

-Sabah sabah kim çözcek şimdi o soruları ya

-lys' ye girecek bütün arkadaşlarım ;Soruları dikkatli okuyun,Allah'a dua edin ve belki tanımıyorum ama yanınızdayım kalbim sizlerle

Nur Akbaş ?@MiraZainer  

Din kültürü soruları ne kazıktı öyle yaa saçmalık..
mert ömer ?@celikomer00  
Lisans Yerleştirme Sınavına Sayın ÖSYM şu din sorularını ALLAH rızası için kolay sor. İnsan bilmeyince resmen vicdan azabı çekiyor.
BayırBucaklı ( S.Ö ) ?@karkuor97  
Lisans Yerleştirme Sınavına girdikte Din ve Ahlak soruları zordu yaw. Hani mantık yürütecem oda yok yani beynim durdu vallaha.
Ömer Aydin ?@omeraydin145 
Lisans Yerleştirme Sınavına girecek su din sorularini niye o kadar zor sordunuz laa.
Bekir Bayındır ?@bbekirbyndr
#lys 4 din sorularina imam getirsen gene çözemezdi..
büşra temur ?@busragul1
Bu nasıl din soruları bütün şıklar olabilir
Deniz ?@Deniznurural  
Lys-4 Tarih testinde edebiyat sorusu soran koca yürekli ösym.
Nurdan Şahin ?@maviirengii  
Tarih testinin içine edebiyat sorusu karışmış
Hatice ?@xece56  
Ya her şey tamamda tarih bölümünde edebiyat sorusunun işi ne???
Samet Güneş ?@Sametgunees  
Bir tm'ci olarak Yakup Kadri'den Yaban'ı görünce yurtdışında Türkiye plakası görmüş gibi bir sevinç yaşadım. 


 

UZMANLARDAN LYS SINAV YORUMLARI

Uzmanların LYS sorularına ilişkin yorumları şöyle:

Tarih: LYS-4’ te yer alan tarih soruları, 9, 10, 11 ve 12’nci sınıfların tarih müfredatına uygun olarak eşit bir şekilde dağıtılmıştır. Konu dağılımı bakımından önceki yıllarla uyumlu bir sınav olduğu gözlenmiştir. Sorular genelde bilgiye dayalı hazırlanmıştır. Müfredat dışı soru sorulmamıştır. Düzenli çalışan bir öğrencinin çok zorlanmayacağı türde sorulardan oluşmuştur.

Coğrafya-2: LYS-4’ te yer alan coğrafya soruları, 9, 10 ve 11’nci sınıf LYS müfredatını kapsayacak şekilde hazırlanmış olup müfredat dışı soru bulunmamaktadır. Sınavın zorluk derecesinin gecen yıla göre daha düşük olduğu gözlenmiştir. Öğrenciler soruları rahat çözdüklerini, çeldirici yönü kuvvetli soruların olmadığını belirtmiştir. Genel itibari ile verilen temel bilgiler kullanılarak yapılabilecek rahat bir sınav olmuştur.

Felsefe Grubu: LYS-4’ te yer alan felsefe grubu sorularının, konu dağılımı bakımından önceki yıllarla uyumlu bir sınav olduğu gözlenmiştir. Sınav, sekiz psikoloji, sekiz sosyoloji, sekiz de mantık sorusundan oluşmuştur. Öğrencilerle sınav sonrası yapılan görüşmeler sonucu bu yıl çıkan sorularda müfredat dışı hiçbir soru olmadığı anlaşılmıştır. Psikoloji sorularının daha çok bilgi ağırlıklı olduğu, sosyoloji sorularının daha çok kavram bilgisinin yorumlanmasını gerektirdiğini; öğrencilerin en çok zorlandığı mantık sorularının ise bilgi ağırlıklı sorulardan oluştuğu anlaşılmıştır. 2016 LYS-4’ün felsefe soruları geçmiş yılların soruları ile müfredat ve zorluk derecesi açısından benzer nitelik göstermiştir. Öğrencilerin, mantık soruları dışında zorlanmadıkları söylenebilir.                                     

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Grubu: LYS-4’ te yer alan din kültürü ve ahlak bilgisi soruları, 2015 LYS ve 2016 YGS din kültürü ve ahlak bilgisi sorularına göre kolay bulunmuştur. Sorulardan 2 tanesinin doğrudan bilgi gerektiren; diğer 6 sorunun ise  “anlam-yorum- paragraf “ sorusu biçiminde olduğu gözlenmiştir. Bilgi gerektiren soruların biri İslam mezheplerinden; diğeri ise Hindistan dinlerinden gelmiştir. Paragraf soruları ise genel İslami konulardan (oruç, Hz. Muhammed gibi)  oluşturulmuştur. Sorularda orta öğretim müfredatı dışında bir içerik görülmemiştir. Dini konularda bilgili ve duyarlı öğrencilerin kolay; aksi durumdaki öğrencilerin nispeten zor bulduğu bir sınav olmuştur.

LYS DİN KÜLTÜRÜ TESTİ ZORLADI

LYS-4 sona erdi. Adaylar vakit kaybetmeden sosyal medyada sınavla ilgili yorumları paylaşmaya başladı. Adaylar, din sorularının zorluğundan yakınırken, tarih testinde yer alan Yakup Kadri Karaosmanoğlu ile ilgili bir soru ise çok tartışıldı.
LYS 4’te adaylara tarih, coğrafya-2, felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinden sorular yöneltildi. Sınavın sosyal medyadaki ilk yansımalarına göre din kültürü ve ahlak bilgisi soruları zorladı. LYS-4’te sosyal medyada en çok tartışılan sorular arasında ‘Yakup Kadri’ sorusu da yer aldı. Öğrencilerden alınan bilgiye göre ilgili tarih testinde Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun halkla aydın arasındaki çatışmayı anlatan eseri soruldu. Öğrenciler Twitter’da sorunun tarih değil, edebiyat testinde yer alması gerektiğini ve karıştırılmış olabileceğini iddia etti.

LYS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Bu senenin önceki yıllardan en büyük farkı sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağının şimdiden bildirilmiş olması” diye konuşan Kılanç açıklamalarına şöyle devam etti: “Bu sene LYS sonuçları 18 Temmuz’da açıklanacak. Adayların 24 tercih hakları var. Bu tercih formlarını doldurup Ankara’ya bildirmeyle ilgili resmi tercih dönemi 26 Temmuz-2 Ağustos arasında gerçekleşecek. 2 Ağustos’tan sonra da yerleştirmelerin açıklanmasını bekleyeceğiz. Yerleştirme sonuçları 12 Ağustos’tan önce açıklanacaktır. Çünkü 12’sinde üniversitelere kesin kayıtlar e-kayıt yöntemiyle başlayacak.”

LYS 2016 SINAV TARİHLERİ

LYS-2: 25 Haziran'da yapılacak olup adaylara Fen Bilimleri Soruları yöneltilecek.

LYS-3: 26 Haziran'da yapılacak olup adaylara Edebebiyat Soruları yöneltilecek.

LYS-5: 25 Haziran'da yapılacak olup adaylara Yabancı Dil Soruları yöneltilecek.

ÖSYM'DE LYS ADAYLARINA UYARI 

ÖSYM, Milli Eğitim Bakanlığı e-Okul sisteminden alınarak Aday İşlemleri Sistemine kaydedilen diploma notları ve eğitim bilgilerinin kontrol edilmesi uyarısında bulundu. Adaylar, eğitim bilgilerinde düzeltme işlemleri için 20-24 Haziran arasında kendi okullarına başvurabilecek.

ÖSYM, 2016-ÖSYS adaylarının diploma notu bilgilerinin e-Okul'dan  edinilmesi, adaylar tarafından kontrolü ve okul işlemleri sisteminin açılmasına  ilişkin duyuru yayımladı.

Buna göre, 2016-YGS/LYS yerleştirme puanlarının hesaplanmasında ve  sınavsız geçişle yerleştirme işlemlerinde kullanılacak Ortaöğretim Başarı Puanını  (OBP) oluşturan diploma notları ve eğitim bilgileri, Milli Eğitim Bakanlığı  yetkilileri ile yapılan çalışmalar neticesinde ÖSYM tarafından MEB e-Okul  Sisteminden alınarak ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine kaydedildi.

Diploma notunun yanı sıra okul birinciliği bilgisi de MEB e-Okul  sisteminden alınacak. Bu sisteme KKTC okulları dahil olmayacak.

2016-ÖSYS'ye başvuran adayların e-Okul Sisteminden temin edilen eğitim  bilgileri, kontrol edilmesi amacıyla 20 Haziran itibarıyla,  "https://kkis.osym.gov.tr" internet adresinden ilgili  okullara,"https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden de adaylara açıldı.

Adaylar, 20-24 Haziran arasında eğitim bilgilerinde düzeltme işlemleri  için kendi okullarına başvuru yapacak.

Okul birinciliğine ilişkin itirazların da okul müdürlüklerine  yapılması gerekecek. Eğitim bilgilerinde değişiklik yapılması gereken adaylar  için okul müdürlükleri, e-Okul Sistemi üzerinden değişikliklerin yapılmasını en  geç 24 Haziran mesai saati bitimine kadar sağlayacak.

Adayların bireysel olarak veya ortaöğretim kurumlarının doğrudan  ÖSYM'ye yapacakları değişiklik ve düzeltme talepleri kabul edilmeyecek.

Düzeltme işlemlerinin bitmesinin ardından, ÖSYM tarafından eğitim  bilgisi MEB e-Okul sisteminden 25 Haziran'da ikinci kez elektronik ortamda  alınarak ÖSYS kayıtlarına yansıtılacak. Bu nedenle değişiklik isteklerinin 25  Haziran mesai bitimine kadar MEB e-Okul'a bildirilmesi gerekiyor. Adaylar, MEB  e-Okul Sistemindeki güncellenmiş eğitim bilgilerine 26 Haziran'dan itibaren  "https://ais.osym.gov.tr" internet adresinden erişebilecek.

Duyuruda, "https://kkis.osym.gov.tr" kullanıcı bilgilerinin,  "https://bmis.osym.gov.tr" kullanıcı bilgileri ile aynı olduğu belirtilerek,  "https://kkis.osym.gov.tr" kullanıcı bilgilerini hatırlamayan okul  müdürlüklerinin bu bilgilerini, ÖSYM'nin çağrı merkezinden öğrenebileceği  kaydedildi.