Sosyal Bilimler oturumu (LYS-4) başladı
Üniversite adaylarının katıldığı Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) Sosyal Bilimler oturumu (LYS-4) başladı.
Türkiye'de 81 il merkezi ile Lefkoşa'da saat 10.00'da başlayan sınava, 517 bin 12 aday başvuru yaptı. Sınav tek oturumda uygulanacak ve 135 dakika sürecek. LYS-4'te tarih, coğrafya-2 ve felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testleri yer alıyor.
Adaylar, tarih testinde 44 soruyu 65 dakikada; coğrafya-2 testinde ise 14 soruyu 20 dakikada cevaplayacak.
Felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testinde ise 32 soru bulunacak ve 50 dakika cevaplama süresi verilecek. Her bir test ayrı soru kitapçığında bulunacak, tek cevap kağıdı kullanılacak.
Adaylar, birinci ve ikinci testin (tarih testi ve coğrafya-2 testi) cevaplama süresi içinde ve üçüncü testin (felsefe grubu ile din kültürü ve ahlak bilgisi testi) ilk 15 ve son 15 dakikası içinde sınav salonundan ayrılamayacak.
18 Haziran 2016 tarihli LYS sınavının soruları ve cevaplarının ne zaman açıklanacağına dair herhangi bir resmi açıklama yapılmadı. Sınav sorularının yayınlanma tarihi için, geçen sene yapılan LYS sınavı sonrası soruların yayınlanma zamanına bakılarak tahmini bir tarih verilebilir. Buna göre LYS soruları LYS – 4 ve LYS – 1 soruları, 19 Haziran akşamında erişime açılabilir. LYS-2, LYS-5, LYS-3 sınavları ise 26 Haziran akşamında yayınlanabilir. Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) soru ve cevapları açıklandığı an haberimizde olacak.
TERCİH KILAVUZU 27 HAZİRAN’DA AÇIKLANACAK
2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu 27 Haziran’da açıklanacak. Üniversite Tercih Merkezi Direktörü ve Nişantaşı Üniversitesi Mütevelli Heyet Temsilcisi Burak Kılanç, “Adaylar 27 Haziran’dan itibaren bu sene tercih edebilecekleri tüm önlisans, lisans ve özel yetenekle öğrenci alan programların hepsini görebilecekler” dedi.
Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvurusunu tamamlayan öğrenciler büyük bir heyecanla sınav tarihini beklerken Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 2017 ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunun ilk taslak halinin 27 Haziran’da açıklanacağı bilgisi üniversitelerle paylaşıldı. ÖSYM takviminde açıklanan tarihlere göre 18 Haziran’da Sosyal Bilimler sınavı ile başlayacak olan LYS’nin bu sene önceki yıllara göre daha yoğun geçeceğini söyleyen Burak Kılanç, “Bu sene tercih dönemi geçtiğimiz yıllara kıyasla biraz daha bilgi yoğun geçecek. Adayların doğru tercih yapabilmesi için YÖK ve ÖSYM’nin son yıllarda önemli girişimleri oldu. Adaylar bu sene geçtiğimiz yıllara kıyasla daha bilinçli tercih yapabilecekler çünkü YÖK’ün YÖK Atlas uygulaması adayların tercih edebilecekleri yükseköğretim programlarıyla ilgili tüm detayları gösterecek. Böyle olduğu için LYS sonrasında bu senenin tercih döneminin çok daha verimli geçeceğini şimdiden söyleyebiliriz” diye konuştu.
1 MİLYON 73 BİN KİŞİ BAŞVURDU
ÖSYM tarafından bu sene LYS’lere 1 milyon 73 bin kişinin başvurduğu açıklandı. Tercih dönemi ile ilgili açıklamalarda da bulunan Kılanç, “Geçtiğimiz yıllardaki verilerin ışığında konuşacak olursak yaklaşık 1 milyon 250 bin kişinin tercih kullandığını göreceğiz. Bunların da açık öğretim bir tarafa bırakıldığında ve eğer yerleşme performansları da benzer şekilde olursa 800 bin kadarının örgün öğretime yerleştiğini göreceğiz. Açık öğretimle birlikte de 1 milyonun üzerinde adayın bu sene yükseköğretim sistemine yerleştiğini, üniversiteli olduğunu göreceğiz” dedi.
Bu senenin önceki yıllardan en büyük farkı sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağının şimdiden bildirilmiş olması” diye konuşan Kılanç açıklamalarına şöyle devam etti: “Bu sene LYS sonuçları 18 Temmuz’da açıklanacak. Adayların 24 tercih hakları var. Bu tercih formlarını doldurup Ankara’ya bildirmeyle ilgili resmi tercih dönemi 26 Temmuz-2 Ağustos arasında gerçekleşecek. 2 Ağustos’tan sonra da yerleştirmelerin açıklanmasını bekleyeceğiz. Yetleştirme sonuçları 12 Ağustos’tan önce açıklanacaktır. Çünkü 12’sinde üniversitelere kesin kayıtlar e-kayıt yöntemiyle başlayacak.”
“LYS’DE AYIRT EDİCİ SORULAR OLACAK”
YGS’de soruların kolay olmasından dolayı adayların LYS’nin zor olmasını beklendiğini söyleyen Kılanç, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir’in ayırt edici sorular olacağını yönündeki açıklamalarını hatırlattı. “Ancak şunu unutmamak gerekiyor ki sınavdaki sorular ayırt edici şekilde tasarlansa bile herkesin önüne aynı şekilde gelecek. Kolaysa herkese kolay olacak, zorsa herkese zor olacak. Adayların çok fazla endişe etmesine gerek yok çünkü hakkıyla hazırlanan kişiler mutlaka sınavda iyi performans gösterecektir” ifadelerini kullanan Kılanç, adaylara ve ebeveynlere de son günler için şu tavsiyelerde bulundu: “Zaten şuana kadar çalışılması gereken konular çalışıldı. Önümüzdeki birkaç günde belki bir iki deneme yapılabilir. Onun ötesinde bir şey yapabilmek artık mümkün değil. Burada önemli olan kaygıyı iyi yönetmektir. Sınav öncesinde ve sırasında kaygıyı iyi yöneten gerçek performansını ortaya koyar. Bu noktada değişmeyen bir kural; kaygının bulaşıcı olmasıdır. Adayların sınava girecek kişiler olarak kaygı duyması doğal ama onların kaygılarını katlayan ailelerdir. Bu noktada onlara çok büyük görev düşüyor. Eğer aileler öğrenciden daha çok heyecanlılarsa adayın üzerinde çok olumsuz etki oluşturuyor. Böyle olduğu için anne babaların olabildiğince sakin ve kucaklayıcı şekilde davranmaları gerekiyor. Elbette anne baba olarak sakin kalabilmek kolay değil ama onlar da bir anlamda sınavdan geçecekler. Bir başka ifadeyle anne ve babaların çocukların üzerindeki kaygıyı alacak şekilde dengeli, kontrollü ve sevecen şekilde davranmaları gerekiyor.”