Orman ve Su İşleri Bakanlığı ülke çapında yürüttüğü Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi çalışmalarında türlerini kayıt altına almaya devam ediyor. Bu çerçevede DKMP ekipleri tarafından yapılan çalışmalarla Küre Dağları Milli Parkı’nda ilk kez Kafkas burunlu engereği (vipera transcaucasiana) tespit edildi.
Küre Dağları Milli Parkı’nın Bartın bölümünde Ulus Ulukaya’da yapılan arazi çalışmaları sırasında tespit edilen Kafkas burunlu engereğinin ana vatanı Kuzey Türkiye, Transkafkasya ve Kuzey İran olarak biliniyor. Dünya Doğayı Koruma Birliğinin (IUCN) tehlike kategorilerine göre tehlikeye yakın (NT) kategorisinde bulunan engerek türünün tespit edildiği alan dışında da yeni popülasyonların bulunabilmesi için çalışmalar başlatıldı.
Ayrıca Küre Dağları Milli Parkı’nda 2015 yılında yapılan arazi çalışmalarında da yine bir engerek türü olan burunlu engerek (vipera ammodytes) kaydı yapılmıştı.
Türkiye, biyoçeşitlilik açısından büyük potansiyele sahip
Türkiye’nin biyoçeşitlilik açısından çok büyük potansiyele sahip olduğunun altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Bu tabii kaynaklardan verimli ve sürekli faydalanmak, gelecek nesillere aktarabilmek için onların iyi tanınması ve potansiyellerinin belirlenmesi gerekir. Bu maksatla yürüttüğümüz projelerle ülkemizin bitki ve hayvan türlerinin yaşadığı yerleri belirliyoruz. Bu türleri sadece belirlemekle kalmıyor kayıt altına alarak türleri olumsuz yönde etkileyebilecek faktörleri ve alınması gereken önlemleri de tespit ediyoruz. Bu çalışmalarla biyoçeşitliliğimizin korunmasına da ciddi manada katkı sağlamış oluyoruz” dedi.
(İHA)