Kurbanlık 2016 İstanbul Ankara dana koç koyun fiyatları kaç para

Bu sene 12 Eylül 2016 Pazartesi günü başlayacak olan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık fiyatları araştırmaları başladı. 2016 Kurban Bayramında kurbanlık fiyatları kaç lira aralığında olacak. Büyükbaş ve küçükbaş için belirlenen kurbanlık fiyat listesi açıklandı.

Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, kurbanlık fiyatlarında geçen yıla oranla %25 ile 30 artış olduğunu söyledi. Diyanet İşler Başkanlığı ise 2016 senesinde geçerli olacak olan "kurbanlık kardeşlik için" sloganıyla başlattığı bağış fiyatlarını açıkladı. Büyükbaş kurban fiyatları (dana, boğa, inek, sığır): 5.000 TL - 10.000 TL (ilden ile değişebilir)Küçükbaş kurban fiyatları (kuzu, koyuni koç, keçi): 700 TL - 1200 TL (ilden ile değişebilir) Bu arada Trabzon Kasaplar Odası Başkanı Temel Korkmaz, Türkiye’de halen et sıkıntısının devam ettiğini belirterek yaklaşan Kurban Bayramı’nda kurbanlık et fiyatlarının yüksek olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

KURBAN BAYRAMI HANGİ TARİHTE? TATİL KAÇ GÜN ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYINIZ

2016 KURBAN BAYRAMI KURBANLIK FİYATLARI

 
Bu sene 12 Eylül 2016 Pazartesi günü başlayacak olan Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık fiyatları araştırmaları başladı. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde oldukça rağbet gören kurbanlık hayvanlar bu sene de vatancaşın cebini yakacak gibi.
 
Bu sene beklenen canlı hayvan kilogram fiyatı 10 TL ila 15 TL arasında değişecek. Ülkemizde yeterli sayıda hayvan bulunmadığı için geçtiğimiz yıllarda da sıklıkla gördüğümüz canlı hayvan ithali (Angus) bu sene de olacağa benziyor. Zira hayvan besicileri ve üreticiler, yem fiyatlarının çok yüksek olmasından yakınıyor. Bu durum da kurbanlık hayvan fiyatlarına yansıyacak gibi gözüküyor. Öyle ki, Türkiye' nin pek çok yerinde, orta gelirli bir vatandaşın en azından bir koyun kesebilmesi için en az 600 ila 700 lirayı cebinden çıkarmayı göze alması gerekiyor.
 
Bunun yanı sıra önde gelen alışveriş sitelerinde 400 ila 500 lira arasında kurbanlık (akika veya adak kurbanı) küçükbaş hayvan fiyatları göze çarpıyor.
 
2016 yılı için öngörülen kurbanlık hayvan fiyatları ise şu şekilde:
 
Büyükbaş kurbanlıklar (dana, boğa, inek, sığır) 5.000 TL - 10.000 TL arası
Küçükbaş kurbanlıklar (kuzu, koyuni koç, keçi) 700 TL - 1200 TL arası
Canlı hayvan kilogram fiyatı: 10 TL - 15 TL arası

Resmi tatil günleri

11 Eylül 2016 Pazar Arefe

12 Eylül 2016 Pazartesi (Birinci gün)

13 Eylül 2016 Salı (İkinci gün)

14 Eylül 2016 Çarşamba (Üçüncü gün)

15 Eylül 2016 Perşembe (Dördüncü gün)

16 Eylül 2016 Cuma gününün tatil olup olmayacağı üzerine resmi bir açıklama (Bakanlar Kurulu) yapılmadı.

Diyanet'ten internet üzerinden kurban bağış

Diyanet İşler Başkanlığı, 2016 senesinde geçerli olacak olan "kurbanlık kardeşlik için" sloganıyla başlattığı bağış fiyatlarını açıkladı.

Buna göre;

Yurt içi kurban bedeli: 690 Türk Lirası

Yurt dışı kurban bedeli 500 Türk Lirası

Kurban Fiyatları

Büyükbaş kurban fiyatları (dana, boğa, inek, sığır): 5.000 TL - 10.000 TL (ilden ile değişebilir)

Küçükbaş kurban fiyatları (kuzu, koyuni koç, keçi): 700 TL - 1200 TL (ilden ile değişebilir)

TÜRKİYE DİYANET VAKFI KURBANLIK FİYATLARINI AÇIKLADI

Vakıftan yapılan açıklamaya göre; "Vakfımız bu yıl vekalet yoluyla kurban kesim bedellerini yurt içinde 690 TL, yurt dışında da 500 TL olarak belirledi. Vatandaşlarımız, www.diyanetvakfi.org.tr ve kurban.diyanetvakfi.org.tr adreslerinden online bağış yapabilmenin yanı sıra il ve ilçe müftülüklerimize, cami görevlilerimize, PTT şubeleri ile Ziraat, Vakıfbank, Halkbank, Akbank, Garanti Bankası, Albaraka, Türkiye Finans ve Kuveyt Türk bankaları aracılığıyla da vekalet yoluyla kurban programına katılıp kurbanlarını vekalet yoluyla kestirebilir. Ayrıca vatandaşlarımız 0312 416 90 00 çağrı merkezini arayarak kurban bağışında bulunabilir. Yurt dışında yaşayan gurbetçi vatandaşlarımız da Din Hizmetleri Müşavirlikleri ve ataşelikler ile bu ülkelerdeki dernek ve din görevlileri vasıtasıyla kurban bağışlarını yapabilir." DENİLDİ

BÜYÜKBAŞ 2 BİN İLE 14 BİN LİRA ARASI DEĞİŞİYOR

İllere göre ve canlı ağırlığa göre değişmekle birlikte hayvan başına büyükbaşta 2 bin 700 lira ile 14 bin lira arasında, küçükbaşta ise 400 lira ile 1400 lira arasında değişeceği, canlı ağırlık fiyatının da büyükbaş hayvanlarda kilogram başına 12 ile 22 lira arasında, küçükbaşta kilogram başına 9 lira ile 19 lira arasında olacağı tahmin ediliyor.

İSTANBUL, ANKARA, İZMİR'DE KURBANLIK SATIŞLARI

Büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatı, İstanbul’un Anadolu yakasında 16-18 lira, İstanbul Avrupa yakasında 15-17 lira, Ankara’da 15-16 lira, İzmir’de 15 liradan satılıyor. Canlı kilogram fiyatı küçükbaş hayvanlarda İstanbul’un Anadolu yakasında 16-19 lira, İstanbul Avrupa yakasında 15-16 lira, Ankara’da 15 lira, İzmir’de 14 lira 50 kuruş-16 lira düzeyinde bulunuyor.

Kurbanlık alırken bunlara mutlaka dikakt edin

Geçen yıl kurban olmayacak olan hayvanların da satışa çıkarıldığına dikkat çeken Karabulut, vatandaşların kurban alırken dikkat etmesi gerekenleri anlattı: ''Özellikle hayvanlarda kulak küpesine dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca hayvanın sağlıklı olması da çok önemli. Bunun için vatandaşlarımızın kurban alırken hayvanın pasaportundaki aşılarını kontrol edebilirler. Dış görünüş itibariyle de kurbanın canlı ve diri olması, üzerindeki tüylerini atmış olması gerekir. Yüzünde de salya, sümük gibi belirtilerin olmaması lazım.”  

İki yaşını doldurmalı

Nazif Karabulut, "Kurbanlık hayvanın iki yaşını doldurması lazım. Bunu da hayvanın dişlerine bakarak anlayabiliriz. İki yaşını doldurmuş hayvanın 'kapak' olarak tabir ettiğimiz dişleri çıkar. Görüntü olarak hayvan büyük görülebilir ama kapak dişleri çıkmamış olabilir. Kapak dişleri de zaten diğerlerine göre büyük olduğu için hemen fark edilir” dedi.