Kurban Bayramı'nın gelmesiyle birlikte milyonlarca Müslüman ibadetini yerine getirecek, kurbanlar kesilecek. Uzmanlara göre, kurban etinin parçalara ayrılmasının ardından serin bir yerde 5-6 saat dinlendirilmesi gerekiyor. Kurban eti ne zaman dolaba konur? Kurban eti kesildikten sonra ne kadar bekletilmeli? gibi soruların yanıtları merak konusu oldu. İşte tüm detaylar...
Uzmanlara göre, kurban etinin parçalara ayrılmasının ardından serin bir yerde 5-6 saat dinlendirilmesi gerekiyor. Etin ısısının düşmesi için üstü kapatılmadan bekletilmeli. Ancak bu sürede, etin böcek ve sineklerden korunmasına da dikkat edilmeli.
Yapılan yanlışlardan biri ise eti yıkamak. Eğer içinize sinmiyor ve yıkıyorsanız, hemen ardından pişirmeniz gerekiyor. Et yıkandıktan sonra buzdolabına koyulmamalı.
Kırmızı et sindirimi en zor olan yiyecektir. Kesimden sonra birkaç saat içerisinde et yemek hazımsızlık, şişkinlik başta olmak üzere mide problemlerine neden olur. Bu yüzden kurban eti kesildiği gün pişirmek yerine buzdolabında bir gün dinlendirilmeli.
Yeni kesilen kurbanın etini uzun süre poşette tutmak bozulmaya neden olabilir. Bu nedenle kurban etini uzun süre poşette tutulmamalı ve en kısa sürede poşetten çıkarılarak serin bir yerde soğuması sağlanmalı.
Et dinledirildikten sonra tüketim şekline uygun porsiyonlara ayrılarak derin dondurucuya alınabilir.
Et, uygun koşulların sağlanmasının ardından buzdolabında 6 ay bekletilebilir. Bu nedenle, her defasında tüketilecek kadarının çıkarılması gerekiyor. Çözülen etin tekrar dondurulması ise sağlık açısından oldukça zararlı. Pişirmeden önce etin oda sıcaklığına getirilmesi daha yumuşak olmasını sağlıyor.