Kurban Bayramı'nda sokağa çıkma yasağı var mı?

Normalleşme süreciyle birlikte Kurban Bayramı planları da yapılmaya başladı. Koronavirüs salgını nedeniyle Ramazan Bayramı'nda sokağa çıkma yasağı uygulanmasına karar verilmişti. 4 gün sürecek olan Kurban Bayramı için ise kısıtlama olup olmayacağı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulmuştu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise salgının seyrine yönelik bir karar alınacağını vurgulamıştı. Bilim Kurulu bugün saat 14.00'da toplanıyor.

4 gün sürecek olan bayramın ilk günü bu yıl 31 Temmuz'da idrak edilecek. Koronavirüs salgını nedeniyle Ramazan Bayramı'nda sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı. Kurban Bayramı kısıtlama durumuna ilişkin ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıklamalarda bulunmuştu. Salgının seyrine yönelik bir kararın alınacağını bildiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise bugün Bilim Kurulu toplantısı düzenleyecek.

KURBAN BAYRAMI'NDA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VAR MI?

Korona virüsü salgını dolayısıyla sosyal mesafe kurallarına riayet etmek amacıyla Ramazan Bayramı'nda sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı. Salgın sonrası normalleşme sürecine geçiş yapılan şu günlerde kontrollü sosyal hayat devam ettiriliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı son açıklamada 'Kurban Bayramı için ziyaret yasağı şu anda gündemimizde yok' demişti.

Bu açıklamanın ardından Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın da konuya ilişkin sorulan soruları şu şekilde yanıtlamıştı;

"Şu anda sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili verilmiş kesin bir karar yok. Cumhurbaşkanımızın da evvelsi gün ifade ettiği gibi Kurban Bayramı'nda insanlara 'Evlerinizde oturun' demek çok kolay değil ama öbür taraftan da hiçbir şey olmamış gibi hareket etmek de mümkün değil. Hele bir de kurban kesimi söz konusu olduğu için hijyen şartlarına daha bir dikkat edilmesi gereken bir bayramdan bahsediyoruz. Önümüzdeki günlerde Sağlık Bakanımızın, Bilim Kurulu'nun bu konuyla ilgili değerlendirmelerine Cumhurbaşkanımız bakacak. Biraz da önümüzdeki 10-12 gün içerisindeki vaka sayısında, entübe olan, iyileşen insan sayısı ile vefat sayılarındaki gelişme trendini de göreceğiz. Şu anda iyi bir yolda ilerliyoruz. 1000'in altına indik, 3 rakamlı hanelere düştük vaka sayısında ama bu da yeterli değil, daha da az olması lazım. Ölüm sayısında da bir düşme var ama hala 15 ila 20 arası günlük değişiyor. Bütün bu verileri dikkate alarak bir değerlendirme yapılacak."

BİLİM KURULU BUGÜN TOPLANIYOR

Sağlık Baknı Fahrettin Koca bayramda kısıtlamaların olup olmayacağına yönelik yaptığı açıklamada salgının seyrine yönelik hareket edeceklerini vurgulamıştı. Bugün saat 14.00'da Bilim Kurulu toplantısı düzenlenecek. Bakan Koca'nın ise 16.00'da açıklama yapması bekleniyor. Kurban Bayramı'nda sokağa çıkma yasağının olup olmayacağına ilişkin son karar böylelikle verilmiş olacak.