İşte dana kuzu ve sebzeli kavurma tarifi Kavurma nasıl pişirilir?

Kurban Bayramı'nın gelmesi ile hepimizin aklına ilk gelen yemek kavurma oluyor. Çoğu insanın beğenerek yediği bu lezzetli yemeği yapmak kolay görünse de bazen istenilen kıvam tutturulamıyor. urban Bayramı'nın geleneği kavurma nasıl yapılır? Püf noktaları nelerdir? Çoğu insanın damak tadına hitap eden geleneksel yemeğimiz kavurma tarifi haberimizde. Kuşbaşı doğranmış etimizi tenceremize koyup orta ateşte kendi bırakıcağı suyunda haşlamaya bırakıyoruz bıraktığı suyu çektikten sonra üzerine 1 çay bardağı sıcak su ilave edip haşlamaya devam ediyoruz.

Kurban Bayramı'nın gelmesi ile hepimizin aklına ilk gelen yemek kavurma oluyor. Çoğu insanın beğenerek yediği bu lezzetli yemeği yapmak kolay görünse de bazen istenilen kıvam tutturulamıyor. Ağzınıza layık, lezzetli kavurma nasıl yapılır ve püf noktaları nelerdir haberimizde. Kurban kesenler etleri hemen tüketme yoluna gidiyorlar. Fakat uzmanlar lezzetli bir kavurma yapmak için etlerin en az bir gün dinlendirilmesi gerektiğini dile getiriyorlar. Bayramın vazgeçilmezinin etin but kısmından yapılması en ideali. İşte kavurma yapımı ve ayrıntıları...

Acemi kasaplardan önce Bayram capsleri patladı-TIKLA GÜL 

MALZEMELER

1kg yağsız dana kuşbaşı

1 çay bardağı ayçiçek yağı

Pulbiber, karabiber, tuz, kekik

KAVURMA YAPILIŞI

Kuşbaşı doğranmış etimizi tenceremize koyup orta ateşte kendi bırakıcağı suyunda haşlamaya bırakıyoruz bıraktığı suyu çektikten sonra üzerine 1 çay bardağı sıcak su ilave edip haşlamaya devam ediyoruz.

Haşlanan etimizi beklemeye alıp yağımızı tenceremize koyuyoruz. Ardından ısınan yağımıza sırasıyla pulbiber karabiber kekik ve tuzumuzuda ekleyip karıştırmya devam ediyoruz.

Ortalama 5 dk karıştırdığımız malzemelerimizin üzerine haşlanan etimizide ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.

Etlerimiz kızarıncaya kadar karıştırmaya devam ediyoruz etimiz kızaerdıktan sonra altını kapatıp servise hazırlıyoruz.

KAVURMA YAPIMININ PÜF NOKTALARI

Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) üyelerinden Koray Türk, Kurban Bayramı sofralarının vazgeçilmezi kavurmanın püf noktalarını anlattı.

ET DİNLENDİRİLMELİ

Kavurma ikramının bayramın ilk gününde itibaren başladığını, bu nedenle etlerin dinlendirilmesine fırsat bulunamadığını anlatan Türk, ”Kuzu ve dana kavurmanın lezzetli ve yumuşak olması için etin bir gün dinlendirilmesi gerekir” dedi.

HARLI ATEŞTE MÜHÜRLEYİN

Aksi halde lezzetli bir kavurma yapmanın mümkün olmayacağını dile getiren Türk, kuzu kavurmanın yapımına ilişkin şunları anlattı:

”Öncelikle bir süre ısıttığımız tavaya etin kendi iç yağını koyuyoruz. Yağ bir süre eridikten sonra kuzu etini tavaya alıyoruz ve etleri yaklaşık 7-8 dakika harlı ateşte pişiriyoruz. Biraz kavrulduktan sonra etin lezzetini ve besin değerini artırması için tüm bir soğan koyuyoruz. Soğanı doğramıyoruz çünkü kavurma uzun sürede pişeceği için dağılacaktır. Tüm soğan, hem kokusunu hem de lezzetini ete verecektir. Et yemeklerinde tuz ve baharatlar en son eklenmelidir. Tuz eti sertleştirebilir ve suyunu çektirir. Etimizi harlı ateşte biraz kavurduktan sonra ocağın altını biraz kısıyoruz. Sonrasında acıyı seviyorsak biraz pul biber ve defne yaprağı ekliyoruz. Defne yaprağı hem kuzunun kokusunu alacaktır hem de lezzetini artıracaktır. Biraz da kekik ekliyoruz. Etimizi altı kısık yumuşayana kadar pişiriyoruz. Bayram kavurmamız servise hazır hale geliyor.”

KAVURMAYA BİR BARDAK SU

Dana kavurmanın da benzer şekilde yapıldığını dile getiren Türk, ancak dana kavurmaya bir bardak su eklenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türk, “Dana etlerimizi biraz kavurduktan sonra içerisine 1 bardak su ekliyoruz. Dana etinin pişme süresi daha uzundur. O nedenle su eklemek gerekiyor” dedi.