Astım, epilepsi kronik hastalık mıdır? Kronik hastalıklar nelerdir?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, kronik rahatsızlığı olan ilkokul ve ortaokul öğrencilerine uzaktan eğitim imkanı sunuldu. Buna göre, kronik hastalığı bulunan ilkokul ve ortaokul öğrencileri bu durumlarına ilişkin alacakları belge ile okul müdürlüklerine başvurabilecekler. Peki, Kronik hastalıklar nelerdir? Astım, epilepsi kronik hastalık mıdır?

Milli Eğitim Bakanlığı kronik hastalığı olan ilkokul ve ortaokula giden ve kronik hastalığı bulunan öğrenciler için açıklamada bulundu. Bu öğrencilere uzaktan eğitim imkanı sunuldu. Yapılan açıklamanın sonrasında gözler Sağlık Bakanlığı kronik hastalıklar listesine çevrildi. Bazı hastalıkların kronik hastalık olup olmadığı araştırılmaya başlandı. Peki, astım, epilepsi kronik hastalık mıdır?

SAĞLIK BAKANLIĞI KRONİK HASTALIKLAR LİSTESİ

KRONİK HAVA YOLU HASTALIKLARI

1- Astım: Astım akciğer içi hava yollarında daralmaya neden olan ve alevlenmeler (ataklar) ile seyreden müzmin (kronik) bir akciğer hastalığıdır. Hava yollarındaki bu daralmanın nedeni mikrobik olmayan bir tür iltihap nedeniyle hava yolu duvarının şişmesidir. Hastalık tekrarlayan nefes darlığı, nefes alıp verirken ortaya çıkan hırıltı/hışıltı/ıslık sesi, göğüste baskı hissi ve öksürük gibi belirtilerle kendini gösterir.

KALP DAMAR HASTALIKLARI

1- İnme: Kan kalpten boynumuzun iki yanında yer alan iki büyük damar aracılığı ile beyine taşınır. İnme kalp krizi gibi oluşur. Kan akımı kesildiği zaman oksijen ve besleyici maddeler beyine ulaşamaz. Bu durum beyin dokusunda hasara yol açar ve inme olarak adlandırılır. İnme yerine nedene bağlı olarak serebral kanama(beyin kanaması),serebral tromboz(beyin damarlarında tıkanıklık) kullanılabilmektedir.

2- Kalp krizi: Kalp oksijen ve diğer besleyici maddeleri koroner arterler olarak adlandırılan kan damarları aracılığı ile sağlar Bu damarlarda kan akımı kesildiği zaman oksijen ve besleyici maddeler temin edilemez ve kalpte hasar meydana gelir. Ani gelişirse kalp krizi olarak adlandırılır. Damarlardaki tıkanıklık kısmi ise kan akımı azalır ve anjina denilen göğüs ağrısı oluşur. Bu durum kalp krizi habercisidir.

MEB kronik hastalık açıklaması: Kronik hastalığı olan öğrenciler okula gitmeyecek mi?

BÖBREK HASTALIKLARI

1- Yetişkin kronik böbrek hastalığı: Kronik böbrek hastalığı, böbrek işlevinin yıllar süren uzun bir dönem ilerleyici kaybı ile karakterizedir. Böbrek işlevinin kaybı kritik bir düzeye ulaştığında böbrek yetmezliği gelişir ve vücudun tüm organlarını etkileyen ciddi sorunlar ortaya çıkar. Dünyada her 10 kişiden birinde böbrek hastalığı bulunmaktadır. Ülkemizde durum daha da kötüdür. Türkiye’de her 6-7 er4işkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunmaktadır.

2- Çocuklarda Kronik Böbrek Hastalığı: Çocukluk çağında şiddetli ve uzun süren, iyi tedavi edilmeyen ya da tekrarlayan doğumsal veya kazanılmış böbrek ve idrar yolu hastalıklarına bağlı olarak böbrekte meydana gelen hasar sonucu böbreğin görevlerini yeterince yapamamasıdır.

3- Hipertansiyon: Yüksek tansiyon en sık görülen kronik hastalıklardan biridir ve küresel bir halk sağlığı sorunudur. Yüksek tansiyon kalp hastalıkları, inme, böbrek hastalığı, erken ölüm ve yetiyitimi gibi durumlarla ilişkilidir.

Dünyada on kişiden yaklaşık 3’ünün tansiyonunun yüksek olduğu bilinmektedir.Hastaların %50’si durumlarından tamamen habersizdir. Haberdar olanların bir kısmı ise herhangi bir şey yapmamaktadırlar.

Yüksek tansiyon önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olup mutlaka hekim tarafından takip edilmelidir. Yüksek tansiyon, uzun süre belirti vermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine hasar vermesi nedeniyle “sessiz düşman” olarak da anılmaktadır. Kan basıncının yüksek olduğunun belirlenebilmesi için belli aralıklarla ölçtürülmesi gereklidir

KRONİK HASTALIK NEDİR?

Kronik kelime olarak 'uzun zamandan beri süren, uzun süren hastalık' anlamına gelir. Kronik hastalık ise uzun zamandır devam eden ve sürmekte olan neredeyse kalıcı olan rahatsızlıklardır. Kronik hastalıkların belli çeşitleri mevcuttur. Genel olarak özellikleri ise şu şekildedir;

-Tam kür genellikle sağlanamaz ve genellikle orta yaşta başlar, ömür boyu sürer.

-Zaman zaman iyileşme dönemine girse de tekrarlar.

-Risk faktörleriyle karşılaşma ile hastalığın ortaya çıkması arasında geçen süre çok uzun olabilir.

-Hastanın periyodik tıbbi bakımları olmalıdır.

-Ekonomik yükü çok artırırlar.

Guatr hastalığının pek çok çeşidi vardır. Guatr çeşitlerine göre ise hastalığın kronik olup olmama durumu değişkenlik gösterebiliyor.