Kovid şüphesiyle gelen yeni hayat

Öksürük şikayeti bulunan liseli Duru Doğan'ın Kovid olduğu sanıldı. Ağır kalp hastası olduğu ortaya çıkan genç kız, nakil listesinde birinci sıraya alındı. 3 ay sonra bulunan uygun kalp, film gibi operasyonla nakledildi.

İstanbul'da 4 ay önce öksürük şikayetiyle doktora başvuran lise öğrencisi Duru Doğan'ın (15) Kovid-19 olabileceği düşünüldü. Ancak araştırmalar sonucu genç kızın nadir görülen kalp kapağı hastası olduğu saptandı. 22 Kasım'da hastaneye yatırılan Duru, ilaç tedavisine yanıt vermedi, durumu kötüleşti. 12 Ocak'ta Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen kız, nakil listesinde Türkiye'de birinci sıraya alındı.

Yoğun karda seferberlik

Kayseri'de 9 Şubat'ta beyin ölümü gerçekleşen kadının kalbinin Duru'ya uygun olduğu anlaşıldı. Aynı gece organı almak için yola çıkan Koşuyolu organ nakli ekibinin uçağı, kar fırtınası yüzünden iniş yapamadı, 2 saat havada kaldı. Kalbi teslim alan ekip, bu sefer de uçak kalkamayınca dönüş için sabahı bekledi. Tüm zorluklara rağmen İstanbul'a getirilen kalp, başarılı operasyonla nakledildi. Duru hayata gözlerini sağlıklı şekilde açtı, 18 günde taburcu oldu.

Ağlatan duyarlılık

Duru'nun babası Galip Doğan, nakledilecek kalbin Kayseri'den gelmesini beklerken yaşadıkları stresi anlatarak, "O uçak kalkamasaydı kızıma ne diyeceğimi düşünmeye başladım" dedi. Baba Doğan, Duru'nun ameliyat öncesi "Benden önce yatanlar var, onların sırasına girmiyorum değil mi?" diye sorması üzerine gözyaşlarına boğulduğunu da söyledi. ◗ DHA

Mucize kalp

Hastanenin başhekimi Prof. Dr. Kaan Kırali, erişkin bir donörden çocuğa kalp nakli yapmanın nadir görüldüğünü belirterek, "Hastalığının patolojisi 'acilin de acili' olarak bildirilmeye uygundu. Şans eseri 3 ayda bir kalp bulundu. Damar çapları uyumlu çıktı. Bu büyük bir şanstı. Organ bağışı çok yüksek olsa, her gün kalp nakli yapabiliriz."