Kovid-19'a kardeş geldi: RacCS203

Koronavirüsün kökenini araştıran bilim insanları, Tayland'ın doğusunda yaşayan alt nalı yarasalarında Kovid-19'a neden olan Sars-CoV-2 virüsüne yüzde 90'dan fazla benzeyen farklı bir virüs türü keşfetti.

Singapur Üniversitesi'nden Profesör Lin-Fa Wang liderliğindeki uluslararası bir ekip, Kovid-19 neden olan Sars-CoV-2 ile akraba olan birçok virüs türünün Asya'nın çeşitli bölgelerinde dolaştığını açıkladı. Bilim insanları, Tayland'ın doğusundaki bir vahşi yaşam sığınağındaki at nalı yarasalarında Covid-19'a neden olan ile çok büyük genetik benzerliğe sahip bir virüs keşfetti.

MENZİLİ DE GENİŞLEDİ

Araştırmacılar, at nalı yarasalarındaki virüsü RacCS203 olarak adlandırdıklarını ve SARS-CoV-2'nin genetik koduyla yüzde 91,5 benzerlik sergilediğini söyledi. Söz konusu keşif, ilgili virüslerin bulunduğu alanı 4 bin 800 kilometrelik bir mesafeye kadar genişletti. Çalışma Nature Communications'da yayınlandı. Araştırmacılar, örnekleme alanının yalnızca Tayland ile sınırlı olduğunu, ancak Sars-CoV-2 ile yüksek derecede genetik bağa sahip olan koronavirüslerin birçok ülkedeki yarasalarda yaygın olarak bulunduğundan emin olduklarını ifade etti.