Köpek ısırdı, kuduz oldu

İki arkadaşı köpek ısırdı! Kuduzun pençesinde yaşam savaşı. Bitlis'te sokak köpeklerinin ısırdığı iki çocuktan Mustafa Erçetin'e kuduz tanısı konuldu. Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz, “Hastamız solunum cihazına bağlı, sağlık durumu iyiye gitmiyor. Hastalık geliştikten sonra özel tedavisi yok” dedi.

Bitlis'in Adilcevaz İlçesi'nin Göldüzü Köyü'nde yaşanan olayda, Mustafa Erçetin (10) ve Polat Ergün (9), sokak köpekleri tarafından ısırıldı. Çocuklar, kuduz şüphesi ile Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi. Erçetin'e kuduz tanısı konuldu. Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz, "Bize geldiğinde kolunda uyuşma olduğunu, karnının ağrıdığını, sudan korktuğunu söyledi. Muayene bulguları normalken birkaç saat içinde hırçın, anlamsız davranışların görülmesi, kollarını kasması gibi bazı davranışları ortaya çıkınca yoğun bakım ünitesine alındı" dedi.

Üçüncü testinde kuduz olduğu tespit edilen Mustafa'nın sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Polat Ergün'e yapılan tetkiklerde kuduz olmadığı anlaşıldı.

AŞILAR ÜCRETSİZ YAPILIYOR

3'üncü testinde kuduz virüsünün tespit edilen Erçetin, solunum cihazına bağlı olarak yoğun bakım ünitesine kaldırıldı. Prof. Cengiz, "Hastamızın sağlık durumu biraz olumsuz yönde. Kuduz hastalığı geliştikten sonra özel bir tedavisi yok, destekleyici tedavi uygulanıyor. Isıran köpek ölü olarak bulundu, kuduz virüsünü taşıyan köpekler ısırdıktan 10 gün sonra ölür" dedi. Kuduz aşılarının sağlık kuruluşları tarafından ücretsiz yapıldığını belirten Prof. Cengiz, "Kuduz hastalığının belirtileri öne çıktıktan sonra aşı ya da hazır antikorların faydası olmuyor" dedi.