Oruçluyken parfüm ve kolonya orucu etkiler mi? Kolonya koklamak ve sürmek orucu bozar mı?

Kolonya koklamak ve sürmek, salgın sonrası hayatımızda yer aldı. Vatandaşlar ibadetlerini eksiksiz yerine getirmek için akıllarına takılan sorulara yanıt arıyor. Oruçluyken parfüm ve kolonya orucu etkiler mi? Kolonya koklamak ve sürmek orucu bozar mı? sorusu da bu sebeple gündemde yer aldı. Konu hakkından en doğru bilgiyi Diyanet İşleri Başkanlığı'nca yapıldı.

Kolonya koklamak ve sürmenin orucu bozup bozmayacağı yakından takip ediliyor. Mübarek Ramazan ayına giriş yaptık. Müslümanlar bu özel güne erişmenin mutluluğunu yaşıyor. Koronavirüs salgınıyla beraber kolonya hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Kolonya koklamak ve sürmek orucu bozar mı? Oruçluyken parfüm ve kolonya orucu etkiler mi? Diyanet İşleri konuya açıklık getirdi.

KOLONYA KOKLAMAK VE SÜRMEK ORUCU BOZAR MI?

Parfüm veya kolonya kullanmak orucu bozmaz. Ramazan ayında oruç tutma vazifelerini yerine getiren kişilerin deodorant, parfüm ve kolonya kullanmaları bunları koklamaları caizdir.

Bunlar gibi kokuların yemek ve içmek sınıfına dâhil olmaması yani gıdalanma ve beslenme unsurları olarak görülmemesinden dolayı kullanılması halinde de orucu bozmazlar.

ORUCU BOZAN ŞEYLER NELER?

Orucun temel unsuru, yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak, nefsi bunlardan mahrum bırakmak olduğu için, oruçlu iken bunlar ve bu anlama gelecek davranışlar orucu bozar. Yemek ve içmek, yenilip içilmesi mûtat olan her şeyi kapsamı içine alır. Sigara, nargile gibi keyif veren tütün kökenli dumanlı maddeler ile uyuşturucular ve tiryakilik gereği alınan tüm maddeler oruç yasakları kapsamına girer (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, III, 386-387). Her ne sebeple olursa olsun, ağızdan alınan ilaçlar da aynı hükme tabidir.

Tekne orucu nedir, saat kaça kadar tutulur? Tekne orucu nasıl tutulur?

Orucu bozan şeyler nelerdir? Hangi durumlar orucu bozmaktadır?

Kefaret orucu nedir, kaç gün tutulur? Orucu bilerek bozmanın hükmü nedir?