'Kışı atlatamaz'

Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, Seyhan Baraj Gölü’nde avlanan amatör balıkçı 33 yaşındaki Osman Demir’in eli ve ayağını ısıran pirana balığının gölde yaşama şansının bulunmadığını, kışın su sıcaklığı düşünce üreyemeyeceklerini açıkladı.

7 Eylül’de Sarıçam İlçesi’ndeki Karaömerli Köyü’ne giden Osman Demir, Ozan Karaca, Cengiz Kaya ve Uğur Gökoluk, Seyhan Baraj Gölü’nde oltayla avlanmaya başladı. Sazan gibi tatlı su balığı tutan balıkçıların oltasına ne olduklarını tam olarak bilemedikleri küçük boyutlu bir balık takıldı. Demir’in eline almak istediği balık, sol avucunu ısırınca yere düştü. Bu sırada da sol ayağını da ısırdı. Eli ve ayağı kanamaya başlayan Osman Demir, hastaneye giderken diğer balıkçılar söz konusu balığı kovanın içine aldı. Hastanede tetanoz aşısı yapılıp taburcu edilen Osman Demir ve balıkçılar gölde önlem alınmasını istedi.

’TÜR ANALİZİ YAPILDI’

Balıkçıların yakaladığı pirana balığıyla ilgili açıklama yapan Adana İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muhammet Ali Tekin, "Amatör balıkçılardan teslim alınan balık Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yetiştiricilik Anabilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mahmut Yanar’a tür analizi yapması amacıyla teslim edildi. Yapılan çalışmada, balığın ’Kırmızı Karınlı Piranha’ olarak bilinen Güney Amerika kökenli tropik bir tür olduğu belirtilmiş olup, bu türün ülkemizde satışı da yasaktır" dedi.

’KIŞI ATLATIP ÜREYEMEZ’

Balığın Seyhan Baraj Gölü’ne ne şekilde geldiğinin henüz bilinmediğini ve akvaryum balıkları meraklısı kişilerce göle bırakıldığının düşünüldüğünü aktaran Tekin, şunları kaydetti:

"Bu türün doğal yaşama alanı Amazon Nehri olup, su sıcaklığının 15 derecenin altında olduğu sularda yaşama şansı yok. Seyhan Baraj Gölü’nde kış aylarında su sıcaklığının 10 derecelere kadar düşmesi nedeniyle, bu türün kışı atlatıp, üremeleri ve popülasyon oluşturmaları hemen hemen imkansız bir ihtimal olarak görülmektedir. Bu türün Seyhan Baraj Gölü’nde yaşamasını imkansız kılan su sıcaklığı faktörüdür. Söz konusu yakalanan balığın 12-13 santimetre büyüklüğünde olması da gölde büyük olasılıkla henüz kış atlatmadığını göstermektedir. Yakalanan pirananın hem sayısal azlığı hem de düşük sıcaklıklarda yaşayamaması nedeniyle Seyhan Baraj Gölü’nde popülasyon oluşturması imkansız bulunmaktadır."