Kırtasiyeden veliye kitap dayatması... Fahiş fiyata ‘dava' da engel olmadı

Adana'da bir avukat, piyasa değeri bin TL olan kitaplar için özel okulda kendilerinden 30 bin TL kitap para istendiği iddiasını mahkemeye taşıdı. Kitapları basan yayınevinin avukata 'bireysel satışımız yok' dediği ileri sürüldü.

SONER KAN

Adana'da Avukat Nazan Akça Subaşı, geçtiğimiz yıl 10 yaşındaki kızı Dilda Ece Subaşı'nı özel bir okula kaydettirdi. Subaşı, ders kitaplarını almak için kentteki bir kırtasiyeye yönlendirildi ve 14 bin 500 TL'lik fatura çıkartıldı. Subaşı piyasada 2 bin TL olan kitapları internet ya da bir başka kitapevinden temin etmek istedi.

Okul dayatma yapınca Subaşı'nın suç duyurusu üzerine açılan davada; özel okul müdürü E.G. hakkında 'görevi kötüye kullanma' suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. AKŞAM'ın gündeme taşıdığı fahiş kitap vurgununda yeni gelişme yaşandı. Aynı özel okulun yeni eğitim ve öğretim yılında da fahiş fiyattan kitap dayatması yaptığı ortaya çıktı.

Buna göre okulun, davaya konu olan kırtasiye ile anlaşmasını sürdürdüğü, bu kez bin liralık kitap setini, 30 bin liradan velilere sattırdığı iddia edildi. Bir başka iddiaya göre de okul yönetiminin, veli ve öğrencilerinin kişisel bilgilerini kırtasiye sahibine verdiği, onun da anne ve babaları arayıp; "Çocuğunuzun okul kitaplarını almamışsınız, derse giremezler" diyerek, baskı yaptığı öne sürüldü. Öte yandan geçen yıl özel okulda çalışan öğretmenin de davaya müdahil olup, kitap seçiminde öğretmenlerin görüşünün alınmadığını söyledi.

Av. Nazan Akça Subaşı, bu yıl da kitapların fahiş fiyattan satılması ile ilgili suç duyurusunda bulundu.