2018 Askerlik kaç ay kim ne kadar askerlik yapacak (Kısa dönem-uzun dönem)

2018 askerlik kaç ay? Kısa dönem askerlerin askerlik süresi 6 aydır. Yani Askerlik Kanununa göre kısa dönem askerlik, uzun dönem askerliğin yarı süresi kadardır. Bu şekilde hesaplama yaptığınız zaman kısa dönem askerlik 6 aydır. Uzun dönem askerlikte her 1 ay askerlik için 2 gün izniniz vardır. Eğer bu izinleri yıl boyunca kullanmazsanız 24 gün izniniz olacaktır. Bu 24 gün izin askerliğinizi 24 gün erken bitirmenizi sağlayacaktır. Askerlikte izin kullanmanız gerekse de bazen bu izinleri biriktirmeniz askerlik sürenize yarayacaktır. Dört yıl ve daha fazla süreli fakülte, akademi, yüksekokul ve enstitüler ile Milli Eğitim Bakanlığınca bunların dengi olduğu kabul edilen yurt dışı öğrenim kurumu mezunları Yedek Subay olaraka askerliğe gidebileceklerdir. Yedek Subay olarak askere gitmeleri durumunda askerlik süresi 12 aydır.

2018 askerlik kaç ay? Genelkurmay'dan yapılan açıklamada 'Uzun dönem silah altı askerlerin, askerlik süreleri ise 12 ay, 4 dönem iken 18 ay, 6 dönem süresine çıkarılmış olup ikinci bir emre kadar değiştirilemeyecektir' ifadesinin yer aldığı açıklamanın sahte olduğu bildirildi. 'Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı olağanüstü hal teskere planlama toplantısı sonucu nihai kararı hafta başı resmi gazete yayını ile duyurulacaktır. Hali hazırda silah altında bulunan ER/ERBAŞ zorunlu askerlik süreleri yenilenmiş olup, bu kararın tüm silahlı kuvvetler ile milletimize hayırlı olmasını temenni ederiz. Uzun dönem askere gidecek askerlerimiz için askerlik süresi 12 aydır. Bu durum sizlerden en çok soru aldığımız bölümdür. Askerlik süresi 12 ay ama şubat ayı bazı yıllar 28 bazı yıllar 29 çekiyor. Yani kullandığımız takvime göre bazı yıllar 365 gün bazı yıllar 366 gün sürüyor. 366 gün olan bir yılda askere gidersem askerliğim daha mı uzun olacak?  Yani askerliğe hangi tarihte başlamışsanız tam olarak bir yıl sonra başladığınız ayın başladığınız gününde askerliğiniz bitecektir. Sonuç olarak askeriye hangi ayın kaç gün olduğuna bakmaz. 

TRT'nin de son dakika olarak verdiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

''Milli Savunma Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı olağanüstü hal teskere planlama toplantısı sonucu nihai kararı hafta başı resmi gazete yayını ile duyurulacaktır. Hali hazırda silah altında bulunan ER/ERBAŞ zorunlu askerlik süreleri yenilenmiş olup, bu kararın tüm silahlı kuvvetler ile milletimize hayırlı olmasını temenni ederiz.

Kısa dönem askerlik görevlerinde herhangi bir değişikliğin olmadığını öncelikle bildirmeliyiz. Uzun dönem silah altı askerlerin , askerlik süreleri ise 12 ay, 4 dönem iken 18 ay, 6 dönem süresine çıkarılmış olup ikinci bir emre kadar değiştirilemeyecektir. (Ek izin süreleri tanınacaktır.)

Ülkemizin içinde bulunduğu olağanüstü hali göz önünde bulundurarak bu kararı yerinde ve doğru bir planlama şekli olarak gördüğümüzü ve bu neden ile hızlı adımlarla yürürlüğe girmesini temin etmiş bulunmaktayız. Bu konu ile alakalı bilgilendirme formu Genelkurmay Başkanlığı resmi sitesinden yapılacaktır. Bu kararın Türk milleti ve mehmetçiğimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz. 

Askerlik Süresi

Konuya başlamadan önce hızlı cevap isteyenlere:

Kısa dönem askerlik 6 aydır.

Uzun dönem askerlik 12 aydır.

Yedek Subay askerlik süresi 12 aydır.

Şimdi detaylı bir şekilde askerlik sürelerini verelim.

Uzun Dönem Askerlik Süresi

Uzun dönem askere gidecek askerlerimiz için askerlik süresi 12 aydır. Bu durum sizlerden en çok soru aldığımız bölümdür. Askerlik süresi 12 ay ama şubat ayı bazı yıllar 28 bazı yıllar 29 çekiyor. Yani kullandığımız takvime göre bazı yıllar 365 gün bazı yıllar 366 gün sürüyor. 366 gün olan bir yılda askere gidersem askerliğim daha mı uzun olacak?  Yani askerliğe hangi tarihte başlamışsanız tam olarak bir yıl sonra başladığınız ayın başladığınız gününde askerliğiniz bitecektir. Sonuç olarak askeriye hangi ayın kaç gün olduğuna bakmaz. Şimdi uzun dönem askerliğin kısalması durumundan bahsedelim.

Uzun Dönem Askerlik Süresinde İzinler

Uzun dönem askerlikte her 1 ay askerlik için 2 gün izniniz vardır. Eğer bu izinleri yıl boyunca kullanmazsanız 24 gün izniniz olacaktır. Bu 24 gün izin askerliğinizi 24 gün erken bitirmenizi sağlayacaktır. Askerlikte izin kullanmanız gerekse de bazen bu izinleri biriktirmeniz askerlik sürenize yarayacaktır.

Bunun dışında uzun dönem askerlik de bir de yol süreniz vardır. Bu yol süresinde ikamet ettiğiniz adrese göre hesaplama yapılır. Bu yol izni süreside askerden bir kaç gün erken çıkmanıza olanak sağlayacaktır. İşte kilometre hesaplamalarına göre yol izni süreleri:

Birliğiniz ile ikamet adresinizin arası 0-800 km arasında ise askerlik yol izin süreniz 1 gün,

Birliğiniz ile ikamet adresinizin arası 800-1600 Km ise askerlik yol izin süreniz 2 gün,

Birliğiniz ile ikamet adresinizin arası 1600 km’den fazla ise askerlik yol izin süreniz 3 gün olacaktır.

Yani yol izninizi de eklerseniz askerden 1,2 ya da 3 gün daha erken terhis olabilirsiniz.

Kısa Dönem Askerlik Kaç Ay?

Kısa dönem askerlerin askerlik süresi 6 aydır. Yani Askerlik Kanununa göre kısa dönem askerlik, uzun dönem askerliğin yarı süresi kadardır. Bu şekilde hesaplama yaptığınız zaman kısa dönem askerlik 6 aydır.

Sizden gelen soruları incelediğimizde askerlik süresini 6 aydan daha kısa sürede bitirenler sorulmuştur. Kısa dönem askerliği 6 aydan daha erken bitirmek mümkünmüdür? Evet mümkündür… Bu cevabı askerlik izinleri ile açıklayalım:

Kısa Dönem Askerlik Süresinde İzinler

Askerlik Kanunu incelendiğinde her 1 ay askerlik süresi için 2 gün izniniz vardır. Bu da 6 ay askerlik süresinde 12 gün izninizin olduğunu gösterir. Eğer bu izinlerinizi hiç kullanmazsanız 12 gün askerliğiniz daha erken bitecektir.

Yani 5 ay  18 gün sizin askerlik süreniz olacaktır.

Bunun dışında yol izniniz de askerliğinizin bir kaç gün kısalmasına sebep olabilir. Yol izin süreniz kadar birliğinizden erken ayrılabilirsiniz.

Birliğiniz ile ikamet adresinizin arası 0-800 km arasında ise askerlik yol izin süreniz 1 gün,

Birliğiniz ile ikamet adresinizin arası 800-1600 Km ise askerlik yol izin süreniz 2 gün,
Birliğiniz ile ikamet adresinizin arası 1600 km’den fazla ise askerlik yol izin süreniz 3 gün olacaktır.

Yedek Subay Olarak Askerlik Süresi

Dört yıl ve daha fazla süreli fakülte, akademi, yüksekokul ve enstitüler ile Milli Eğitim Bakanlığınca bunların dengi olduğu kabul edilen yurt dışı öğrenim kurumu mezunları Yedek Subay olaraka askerliğe gidebileceklerdir. Yedek Subay olarak askere gitmeleri durumunda askerlik süresi 12 aydır.

Askerlikle Alakalı Bazı Önemli Bilgiler

Şimdi sizlere askerlikle alakalı bazı önemli bilgileri verelim:

Sülüs Kağıdı (Sevk Belgesi)

Askerlik görev yeriniz belli oldu ve bundan sonra askerlik şubesinden veya E-devlet üzerinden alabileceğiniz askerlikle alakalı bilgilerinizin yazılı olduğu belge Sevk belgesidir. Bu belgeye sülüs kağıdıda denmektedir.  Bu belgede en çok dikkat etmeniz gereken tarihler sevk tarihi ve katılacağı tarihtir. Şimdi bu terimleri açıklayalım:

Daha önce ülkemizde çıkan bedelli askerlikleri inceleyelim. Ülkemizde daha önce 5 kere bedelli askerlik çıkmıştır. Bedelli askerlik yıllara göre:

1987: 18 bin 433 kişi yararlandı.

1992: 35 bin 111 kişi yararlandı.
1999: 72 bin 290 kişi yararlandı.
2011: 69 bin 73 kişi yararlandı.
2014: 203 bin 824 kişi yararlandı.
2 Yıllık Mezunları Askerlik Süresi

Son zamanlarda gündeme düşen haberlere göre 2 yıllık mezunlara askerlik süresinin değişeceğinden bahsedilse de Milli Savunma Bakanlığı çıkan haberlerin doğru olmadığını belirtmiştir. Bu yüzden 2 yıllık mezunlarına şu an itibariyle (13.01.2018 tarihi itibariyle) yapılan bir düzenleme yoktur. Yani iki yıllık üniversite mezunları da 12 ay uzun dönem askerlik yapacaktır.

ASKERLİK İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

Her ne kadar askerlere gerekli temel tecçizat sağlansa da askere gidenlere tavsdiye edilen bazı kişisel eşyalar bulunmaktadır.

1. Boyuna Asılabilen İpli Cüzdan

2. Banyo Malzemeleri
Şampuan, lif, sabun, kulak temizleme çubuğu almanızda fayda var. Yüz havlusu ve banyo havlusu girişte veriliyor.

3. Kişisel Bakım Malzemeleri
Tırnak makası, cımbız alın veya ihtiyacınız olan başka özel bakım malzemeleri...

4. El ve Yüz İçin Vücut Kremi
Askerde açık alanda hava değişiminden, soğuktan veya sıcaktan el, yüz ve dudak çatlamaları gerçekleşiyor. Bunlar için el, yüz, dudak kremleri almanızda fayda var.

5. İçlik
Acemilik eğitim döneminiz kış mevsimine denk geliyorsa mutlaka içlik alınız.

6. Bot Kilidi ve Valiz Kilidi

7. Traş Malzemeleri
Traş köpüğü, traş bıçağı. Koltuk altı ve genital bölgedeki kılları almak için 2-3 adet banyo traş bıçağı alın. Elektrik ile çalışan traş makinası ve kolonya yasaktır.

8. Saat
Nöbet, içtima, kalkış saati kadar pek çok şey için iyi bir saatinizin olması gereklidir.

9. Ankesörlü Telefon Kartı ve Askercell Hizmeti
Ankesörlü telefon ile konuşmak için telefon kartı alınız. Telefon kartları kantinde satlsa da çabucak tükenmektedir.
2015 ile hizmete giren Askercell hizmeti sayesinde Turkcell faturasız hattınız  

ile kamerasız bir telefona Askercell hizmeti tanımlatıp bu telefon ile gidebilirsiniz.

10. Bot Boyası ve Bot Fırçası
Her sabah botunuz boyalı şekilde içtimalara çıkacağınızdan bot boyası ve fırçası almalısınız.

11. İğne iplik ve Çengelli iğne
Kıyafet onarımı veya yataqınızı düzenli yapmanıza yardımcı olması için yanınızda götürmenizde fayda var.

12. Ortopedik tabanlık ve Vatka
Ayaklarınızın botlarda nasırlanmamasını istiyorsanız369. ortopedik tabanlık ve topuğa koymak için 3-4 vatka alabilirsiniz. Ayak topuğunuz 3. günden sonra bota vurmaya, ezilmeye başlayacaktır vatkayı topuğunuz ile botunuz arasına yerleştirerek bunu engellemiş olursunuz.

13. Askılık

14. Islak Mendil ve Selpak

15. Yara bandı ve Kulak tıkacı

16. Sivil Giysiler
Çarşıya çıktığınızda giyebilmek için yanınızda bir miktar sivil kıyafet de bulunmalıdır.

17. Bankamatik Kartı

18. Mantar Kremi

19. Seccade (Namaz Kılıyorsanız)

Askerde Neler Veriliyor?

Katılacağınız birlikte işlemlerinizin ardından malzemeleriniz bir çanta içinde teslim edilecektir. Size verilecek malzemelerin listesi birlikten birliğe, mevsimden mevsime farklılık gösterse de aşağıda ki gibidir.

Parka (1 adet)
Elbise – Apoletsiz (1 adet)
Gömlek – Apoletsiz (1 adet)
Yazlık ve kışlık şapka (1 adet)
Eşofman Takımı (1 adet)
Pijama takımı (1 adet)
Kışlık ya da yazlık bot (1 adet)
Spor ayakkabısı (1 adet)
Terlik (1 adet)
Kışlık ya da yazlık çorap (2 adet)
Spor çorap (1 adet)
Don (2 adet)
Yün içlik (1 adet)
Fanila (2 adet)
Atlet (1 adet)
Eldiven (1 adet)
Palaska (1 adet)
Çanta (1 adet)
Spor şortu (1 adet)
Banyo şortu (1 adet)
Banyo havlusu (1 adet)
Yüz havlusu (1 adet)
Diş macunu (1 adet)
Diş fırçası (1 adet)
Şampuan (Aylık 200 ml.)
Traş Köpüğü (Aylık bir tüp)
Permatik (Aylık 4 adet)
Kulak tıkacı (1 adet)
Nefte (1 adet)
Künye levhası (2 adet)
Künye zinciri (1 adet)

Celp dönemi nedir?

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Askerlik çağına gelmiş, erkek çocuklarının nüfusa bağlı oldukları il yada ilçedeki askerlik şubeleri tarafından askere alınacakları dönemi yada zamanı gösteren çizelgelere "Celp dönemi" denir.
Celp dönemi birbirini takip eden iki celbin, başlangıç tarihleri arasındaki süredir. Türkiye'de lise mezunu kişiler 12 ay, 4 yıllık üniversite mezunu kişiler ise 6 ay kısa dönem askerlik yapıyorlar. 4 yıllık üniversite mezunlarının kısa dönem mi yoksa uzun dönem mi askerlik yapacağı çeşitli faktörlere bağlı olarak bilgisayar ortamında gerçekleştiriliyor.

Celp döneminin amacı nedir?

Okulunu uzatan yada farklı zamanlarda diploma alan öğrencilerde dahil olmak üzere her yıl askere alma işleminin düzenin sağlamak üzere celp dönemleri açıklanır. Bu dönemlere belirli başvuru tarihleri vardır. Bu celp dönemlerine başvuru tarihlerini kaçırırsanız bir sonraki celp dönemine kalırsınız. Bu celp dönemleri sayesinde kafanıza göre gidip beni askere alın diyemezsiniz.

Celp dönemleri her yerde aynı mıdır?

Hayır, celp dönemi bulunduğunuz il yada ilçeye göre farklılık göstermektedir.

2017 Celp dönemlerine son başvuru tarihleri:

-2017 Şubat celbi için son başvuru 30 Kasım 2016

-2017 Mayıs celbi için son başvuru 28 Şubat 2017

-2017 Ağustos celbi için son başvuru 31 Mayıs 2017

-2017 Kasım celbi için son başvuru 31 Ağustos 2017 tarihleri olarak belirlenmiştir.

Askerlik Celp Dönem Tercihi Nasıl Yapılır?

Yukarıda celp dönemlerinde ve son başvuru tarihlerinden bahsetmiştik. Bu tarihleri takip ederek hangi celp döneminde askere gidilecekse o dönemin tercihini e-devlet sistemi ile yapabilirsiniz. E-devlet sisteminde yer alan bakanlıklardan olan Milli Savunma Bakanlığı askerlik görevini yerine getirecek olan vatandaşlara işlemlerini kolaylıkla yapabilmeleri için hizmet vermektedir