Kim Milyoner Olmak İster'de şoke eden soru

Kim Milyoner Olmak İster'de Kaplumbağa Terbiyecisi sorusu geceye damgasını vurdu.

Kim Milyoner Olmak İster'de 250 bin TL'lik soru geceye damgasını vurdu. Üniversite öğrencisi olan İdil Naz 250 bin TL'lik soruyu görmek istedi gelen soru karşısında cevap veremeyince yarışmadan çekildi. Soru şu şekildeydi Pera Müzesinde sergilenen Osman Hamdi Bey'e ait 'Kaplumbağa Terbiyecisi' tablosunda yerde kaç adet kaplumbağa vardır? Bu soru bir anda en çok arananlar sıralamasına girdi. 

İŞTE O MEŞHUR SORU:

Pera Müzesinde sergilenen Osman Hamdi Bey'e ait 'Kaplumbağa Terbiyecisi' tablosunda yerde kaç adet kaplumbağa vardır?

A:1

B:3
C:5
D:7

250 bin TL'lik bu soruda yarışmacı İdil, yarışmadan çekildi. Yarışmadan 125 bin TL ile ayrıldı. Sorunun doğru cevabı ise C şıkkı 5. İdil, eğer soruya yanıt vermiş olsaydı B şıkkı'3' diyecekti ve yanlış cevabı verdiği için kazandığı tüm para sıfırlanarak sadece 15 bin TL alacaktı.

Kaplumbağa Terbiyecisi

Kaplumbağa Terbiyecisi resmi, Osman Hamdi Bey’in Arkeoloji Müzesi’ni açmakla uğraştığı yıllarda yaptığı bir tablodur. Resmin 1906 ve 1907’de yapılmış 2 versiyonu bulunmaktadır. İkincisinin farkı, 5 yerine 6 tane kaplumbağa olmasıdır. 

Siz yine de kaplumbağa saymakla uğraşmayın, daha kolay bir kopya; pencere önünde bulunan testi sadece 2. versiyonda var. Osmanlı’da kaplumbağalar, üzerine mum koyularak geceleri ışık yayması için dolaşmaya bırakılırmış. Bu sebeple, kaplumbağalar sarayda görevli olarak sayılırmıştır. Resimde, adamın sırtında görünen çanak, keşkül-ü fukara yani derviş çanağı olarak düşünülmüştür. Elinde ise ney tutuyor ama çalmıyor. Adam kaplumbağaların başında, kaplumbağalar yemek derdinde. Tüm bu ipuçları doğrultusunda, resme fazlaca anlam yüklenmiş durumda. 

İnanılan yorum; Osman Hamdi, devlet için müdürlük yaparken, emrindekilerin çalışma şeklinden şikâyetçi olmasıdır. Onları bir kaplumbağa kadar yavaş ve zor öğrenir tasviri vermiştir. Resimdeki adam aslında kendisidir. Sırtındaki çanak derviş göndermesidir, dervişin sabrı dolmuştur, artık onları eğitemeyeceğini anlamıştır, o yüzden uğraşmayı bırakır, elinde ney tutup çalmamasının sebebi de budur.