Kilis'ten son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Kilis'e son günlerde IŞİD terör örgütü tarafından atılan Katyuşa roketleri yüzünden can kayıpları ve yaralanmalar yaşanıyor. IŞİD tarafından atılan Katyuşa roketleri Sovyet yapımı bir çok namlulu roket atardır. II. Dünya Savaşı'nda Sovyetler Birliği tarafından kullanılan bir silahtır. Uzunca bir dönem savaşın en büyük sırlarından biri olmuştur. Katyuşa'lar kamyonların, tankların, traktörlerin veya uçakların üzerine monte edilebiliyor. Peki, bu roketler nasıl engellenir? Dünyada örnekleri nelerdir? Haberimizin detayında bu sorulara cevap vermeye çalışacağız.
İŞTE İŞİD'İN ELİNDE OLAN KATYUŞA FÜZE RAMPASI
1.) Atılan roketlerin kaynağının tespit edilmesi ve bu kaynağın;
a.) ÇNRA (Çok Namlulu Roket Atar)
A.) Türk ordusunda ÇNRA sistemi olarak, yerli üretim 40 kilometre menzilli 122 milimetrelik SAKARYA roketleri ve 300 milimetrelik KASIRGA roketleri bulunuyor.
T-122 SAKARYA
T-300 KASIRGA
Türk ordusunun envanterinde T-122 SAKARYA ve T-300 KASIRGA bulunuyor.
B.) Türk ordusunun envanterinde şuanda Silahlı İnsansız Hava Aracı bulunmuyor. Bu konuda ABD’nin başını çektiği DAEŞ’e karşı oluşturulan koalisyonun Predator İHA’larından yardım alınıyor. Ancak, Türkiye’nin defalarca istihbarat vermesine rağmen ABD’nin bu hedeflere saldırı yapmadığı biliniyor.
C.) Türk ordusunun envanterinde 40 kilometre menzilli panter ve Fırtına obüsleri bulunuyor. Roket bataryalarına karşı bunlarda kullanılabilir.
Bu sistemler kullanılabilir. Ama bu sistemlerin kullanılması için öncelikle kaynağın tespit edilmesi gereklidir. Bu sistemler içinde sadece silahlı İHA istihbarat toplama faaliyeti sırasında bir roket bataryasına denk gelirse, o bataryayı roket fırlatmadan önce etkisiz hale getirebilir.
2.) Roketlerin atıldıktan sonra tespit edip hedefine ulaşmadan havada yok edilmesi.
Klasik balistik füzeler, seyir füzeleri ve HİMARS-KASIRGA tarzı ÇNRA sistemleri günümüz AİR DEFENCE (hava savunma) sistemleri tarafından kolaylıkla tespit edilip havada etkisiz hale getirilebiliyor. Ama KATYUSA tarzı küçük ebatlı ve kısa menzilli roketlerin önceden radarlar tarafından tespit edilip havada etkisiz hale getirilmesi neredeyse imkansız gibidir. Bu tarz roketlere karşı dünya üzerinde üretilmiş en bilinen hava savunma sistemi İsrail üretimi İRON DOME (demir kubbe). İsrail, Demir Kubbesini Hamas tarafından Gazze’den atılan roketlere karşı geliştirdi.
Yusuf Akbaba / aksam.com.tr