Kilis'e düşen Katyuşa roketleri engellenebilir mi?

Kilis'te son günlerde yaşanan gelişmeler IŞİD terör örgütünün Kilis'e sürekli Katyuşa roketleri atması akıllara bu roketler engellenebilir mi? Sorusunu getirdi. Katyuşa roketlerinin atıldıktan sonra tespit edip hedefine ulaşmadan havada yok edilmesi çok zor. Sadece İsrail'in kullandığı Demir Kubbe hava savunma sistemi bu Katyuşa roketlerini engelleyebiliyor. Kilis son dakika haberler bu sayfada sizlerle

Kilis'ten son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Kilis'e son günlerde IŞİD terör örgütü tarafından atılan Katyuşa roketleri yüzünden can kayıpları ve yaralanmalar yaşanıyor. IŞİD tarafından atılan Katyuşa roketleri Sovyet  yapımı bir çok namlulu roket atardır. II. Dünya Savaşı'nda Sovyetler Birliği tarafından kullanılan bir silahtır. Uzunca bir dönem savaşın en büyük sırlarından biri olmuştur. Katyuşa'lar kamyonların, tankların, traktörlerin veya uçakların üzerine monte edilebiliyor. Peki, bu roketler nasıl engellenir? Dünyada örnekleri nelerdir? Haberimizin detayında bu sorulara cevap vermeye çalışacağız. 

KİLİS SON DAKİKA HABERLERİ

İŞTE İŞİD'İN ELİNDE OLAN KATYUŞA FÜZE RAMPASI


KATYUŞA FÜZESİ NASIL ENGELLENİR?

1.)  Atılan roketlerin kaynağının tespit edilmesi ve bu kaynağın; 

a.)    ÇNRA (Çok Namlulu Roket Atar) 

b.)    Silahlı İnsansız Hava araçları 
c.)    Obüs topları gibi sistemlerle yok edilmesi. 

A.)    Türk ordusunda ÇNRA sistemi olarak, yerli üretim 40 kilometre menzilli 122 milimetrelik SAKARYA roketleri ve 300 milimetrelik KASIRGA roketleri bulunuyor.

 T-122 SAKARYA

 

T-300 KASIRGA

Türk ordusunun envanterinde T-122 SAKARYA ve T-300 KASIRGA bulunuyor.

B.)    Türk ordusunun envanterinde şuanda Silahlı İnsansız Hava Aracı bulunmuyor. Bu konuda ABD’nin başını çektiği DAEŞ’e karşı oluşturulan koalisyonun Predator İHA’larından yardım alınıyor. Ancak, Türkiye’nin defalarca istihbarat vermesine rağmen ABD’nin bu hedeflere saldırı yapmadığı biliniyor.

C.)    Türk ordusunun envanterinde 40 kilometre menzilli panter ve Fırtına obüsleri bulunuyor. Roket bataryalarına karşı bunlarda kullanılabilir.

Bu sistemler kullanılabilir. Ama bu sistemlerin kullanılması için öncelikle kaynağın tespit edilmesi gereklidir.  Bu sistemler içinde sadece silahlı İHA istihbarat toplama faaliyeti sırasında bir roket bataryasına denk gelirse, o bataryayı roket fırlatmadan önce etkisiz hale getirebilir.

2.)  Roketlerin atıldıktan sonra tespit edip hedefine ulaşmadan havada yok edilmesi. 

Klasik balistik füzeler, seyir füzeleri ve HİMARS-KASIRGA tarzı ÇNRA sistemleri günümüz AİR DEFENCE (hava savunma) sistemleri tarafından kolaylıkla tespit edilip havada etkisiz hale getirilebiliyor. Ama KATYUSA tarzı küçük ebatlı ve kısa menzilli roketlerin önceden radarlar tarafından tespit edilip havada etkisiz hale getirilmesi neredeyse imkansız gibidir. Bu tarz roketlere karşı dünya üzerinde üretilmiş en bilinen hava savunma sistemi İsrail üretimi İRON DOME (demir kubbe).  İsrail, Demir Kubbesini  Hamas tarafından Gazze’den atılan roketlere karşı geliştirdi.


Temeli 2005 yılında atılan ve milyarlarca dolar harcanan proje 2011’de hizmete girdi. Bu kadar pahalı ve iddialı olmasına rağmen Hamas’ın saldırılarına karşı etkili bir savunma sağlayamadı.

Suriye’den sınırlarımızın içine doğru atılan roketlerin önlenememe sebepleri ve önlenmesi için yapılması gerekenleri yukarda anlattık. Savunma çevrelerinin genel görüşü şu yönde. Türkiye’nin, uzun süre havada kalabilen ve silah taşıyabilen İHA’lar ile sınır hattını ve roketlerin ateşlendiği bölgeyi 7/24 gözlemesi ve bataryalardan roketler atılmadan bu bataryaları etkisiz hale getirmesidir. Bu alanda da yakın zamanda TSK envanterine girmesi beklenen Bayraktar TB2 insansız hava aracı umut vericidir.

Yusuf Akbaba / aksam.com.tr