Kerevit yenir mi? Kerevit nedir, ne demek? İşte merak edilenler...

Kerevit hakkında detaylı bilgi almak isteyen vatandaşlar aramalarında konuya yer veriyor. Tatlı su ıstakozu olarak da adlandırılan kerevitlerin ıstakozlarla karıştırılmaması gerekmektedir. Kerevit nedir, ne demek? Kerevit yenir mi?

Kerevit, gündemde yer alan konulardan oluyor. Istakoz ve yengeç benzeri bir yapıya sahip olan kerevit, tatlı su ıstakozu olarak da bilinir. Peki, Kerevit nedir, ne demek? Kerevit yenir mi? Haberimizin içerisinden konuya dair detaylara ulaşabilirsiniz.

KEREVİT NEDİR, NE DEMEK?

Kerevit, Astacoidea ile Parastacoidea üst familyalarından on ayaklı kabuklu türlerinin ortak adıdır.

Tatlı su ıstakozu da denilen kerevitleri, Nephropoidea üst familyasından ıstakozlarla karıştırmamak gerekir. Kerevit sözü Türkçeye Yunancadan (καραβίδα) geçmiştir.

Kerevitler (tatlısu ıstakozları), yengeçler ve ıstakozlar (deniz ıstakozları) gibi diğer kabuklulara benzer şekilde çoğalırlar. Ancak, serbest yaşam sürdüren bir larva evresine sahip olmayışlarıyla onlardan belirgin bir şekilde ayrılırlar.

Dünya üzerinde yaklaşık 600 kerevit türü Afrika ve Antarktika kıtaları hariç diğer kıtalarda doğal olarak bulunmaktadırlar. Ayrıca, kerevitler orijinal olarak bulundukları ortamlardan başka ortamlara, yoğun olarak, doğal yollarla (göç veya akıntılarla birlikte); tesadüfen (gemilerin balast sularıyla, kanallarla, balık yakalamada tuzaklarda kullanılmalarıyla, kontrol altında tutuldukları ortamlardan kaçmalarıyla, predatörler ya da insanlar tarafından farkında olmadan taşınmalarıyla) veya insanlar tarafından bilinçli olarak (akvaryumlarda hobi olarak tutulmaları, üretim ve yetiştiriciliklerinin yapılması, su bitkilerinin kontrolü) taşınmışlardır. Kerevitlerin bir ortamdan başka ortama taşınmalarında en önemli ve yaygın faktör girişimcilerin bu canlılardan ekonomik olarak gelir elde etme istemidir.

KEREVİT YENİR Mİ?

Kereviti haşlanmış halde cam bir kasenin içine koyarak masada servise edebilirsiniz.

Kereviti ayıklamak birazcık beceri ister. Kerevit kabuğu kırılarak afiyetle yenilir. İlk önce bıçak yarımı ile baş kısmı koparılıp atılır.

Gövdenin geri kalan kısmındaki ve bacaklarının içinde eti yenir. Kerevitin dert kabuğunun içinde yumuşacık bir eti var.

Bu et kolayca çekip çıkarılabilir.

Kerevit yerken sağlığınızı riske atmayın ve az pişmiş ya da ölü, soluk pembe kanserleri yemeyin.