Kerahat vakti nedir? Kerahat vakti ne zaman? İşte kerahat vakitleri..

Kerahat vakti ne zaman, nedir? merak edilen konular arasında yer alıyor. Bazı vakitlerde bir kısım ibadetlerin yapılması yasaklanmıştır. İslam dinine göre kerahat vakitlerinde namaz kılınması ise mekruh olarak kabul ediliyor. Kerahat vaktigüneşin doğuş, batış ve tam tepede bulunduğu vakit olarak ifade ediliyor. Müslümanlar Kerahat vakti ne zaman, nedir? sorusunun yanıtını arıyor. İşte yanıtı..

Kerahat vakti ne zaman? sorusu Müslümanlar tarafından yoğun olarak araştırılıyor. Kerahat vakti kendi içinde ikiye ayrılıyor. Birincisi farz ya da nafile namazlarının mekruh olduğu zamanlardır. İkincisi ise nafile namazının kılınmasının mekruh olduğu zamanlardır. Mekruh’un tam anlamı ise,  haram olmayan ancak yapılması da doğru olmayan davranışlardır.Müslümanlar Kerahat vakti ne zaman, nedir? sorusunun yanıtını arıyor. İşte yanıtı..

KERAHAT VAKTİ NE ZAMAN?

Güneşin doğuşundan itibaren ışınları gözleri kamaştırır hâle gelinceye kadarki sabah vakti, kerahat zamanıdır. Bu vakit, güneşin doğuşundan sonraki takriben 45-50 dakikalık bir zamandır.

Bazı vakitlerde bir kısım ibadetlerin yapılması yasaklanmıştır. Bu vakitlere kerâhet vakitleri denilir. Ukbe b. Âmir el-Cühenî’den şöyle nakledilmiştir: “Resûlullah (s.a.s.) bize üç vakitte namaz kılmayı ve ölülerimizi defnetmeyi yasakladı: Güneşin doğmasından itibaren bir veya iki mızrak boyu yükselmesine kadar, güneşin gökyüzünde tam dik oluşundan batıya yönelmesine kadar ve güneşin sararmasından itibaren batmasına kadar.” (Müslim, Müsâfirîn, 293; Ebû Dâvûd, Cenâiz, 55; Tirmizî, Cenâiz, 41)

Bu hadiste belirtilen üç vakitte hiçbir namaz kılınamaz. Bu vakitlerin başlama ve bitiş zamanları şöyledir:

a) Güneşin doğmasından itibaren, 40-50 dakika sonrasına kadar,

b) Güneşin, tam tepede bulunduğu vakit (Öğle vaktinin girmesine yaklaşık 10 dakika kalmasından öğle vaktinin girmesine kadar),

c) Güneş batmazdan önce, gözleri kamaştırmaz hâle gelmesinden, batmasına kadar olan vakit (Güneşin batmasına 40-50 dakika kalmasından itibaren akşam namazı vakti girinceye kadar olan zaman) (Merğînânî, el-Hidâye, I, 265-269).

Bu sayılan kerâhet vakitlerinde kaza namazı, vitir gibi vacip namaz kılınamadığı gibi kerahat vaktinden önce hazırlanmış bulunan cenazenin namazı da kılınamaz. Bu vakitlerde hazırlanmış cenazenin namazı ise kılınabilir. Daha önce okunmuş bir secde ayetinden dolayı “tilâvet secdesi” yapılamaz. Ancak kerâhet vaktinde okunan secde âyetinin secdesi, daha sonraya bırakmak efdal olsa da bu vakitte yapılabilir.

Güneşin batmasından önceki kerâhet vaktinde, sadece o günün ikindi namazının farzı kılınabilir. Fakat mazeretsiz olarak ikindi namazını bu vakte kadar geciktirmek mekruhtur.

KERAHAT VAKTİ UYUMAK GÜNAH MI?

Kerahat vaktinde uyumak namazı geciktirmediği ya da etkilemediği durumlarda günah değildir. Sağlık açısından da bu saatler arasında uyumanın herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.