Katarsis nedir, ne anlama gelir? Katarsis ne demek?

Katarsis, bir yapıtta meydana gelen olayların seyirci üzerinden oluşturduğu etkiyi bizlere anlatmaktadır. Katarsis kelimesi, Aristoteles'in kitabından alınana bir kelime olmakla beraber, Yunanca kökenli arınmadan geldiği ifade edilir.

Katarsis kelimesi, sinemada sıkça karşımıza çıkan unsulardan birsidir. Aristoteles'in Poetica adlı eserinden alınan bir isim olan Planton'un Devlet adlı yapıtında da geçen Katarsis Yunanca'da arınma sözcüğünden uyarlanmıştır. Katarsis, trajedilerin izleyicide oluşturduğu etkiyi gözler.

KATARSİS NE DEMEK, NE ANLAMA GELİR?

Katarsis, Aristoteles'in Poetica adlı yapıtından alınmış bir sözcük olup; ilgili yapıtta trajedinin seyirci üzerindeki etkisini anlatır. Ayrıca Platon'un "Devlet" adlı eserinde de zikredilen, adil ve onurlu yöneticilere atfedilen bir felsefi terimdir. Literatürde, ruhun hem özgürlüğüne hem de tarafsızlığına kavuşturulmasını simgeleyen bir retorik olan Katarsis, özünde ruhani başkalaşmayı, hatta bunun için bazen boyut değiştirmeyi de anlatmaktadır.

Psikanalizde, bilinç dışına itilmiş duyguların yaşanıp boşalım olanağına kavuşturularak hastanın patojen duygulardan ve nevrotik belirtilerden kurtarılmasıdır.

Antik Yunan'da bir tür "ruh dönüşümü" olarak kabul edilen Katharsis, ruhun kötülüklerden arındırılması olarak benimsenmiştir. Aristo, katharsis hakkındaki düşüncesini, Poetica'da açıklarken, tiyatronun insana kendisini dışarıdan gösterdiği için arzulardan arınmasını sağladığını söylemektedir.