BÜLENT ŞANLIKAN
Polis Şeyda Yılmaz'ı şehit eden Yunus Emre Geçti'nin silahlı profili, sosyal medyada uyuşturucu, silah ve şiddeti özendiren paylaşımları gündeme getirdi. Gençler, argo ve küfür içerikli rap müzikler eşliğinde 'racon kesme' yarışına giriyor. Bu videolar bazen amatörce bazen milyonlarca izleyicisi olan profesyonel dizi ve klip çekimlerinde kendini gösteriyor. Uzmanlar topluma entegre olamamış suça meyilli kişilerin sosyal medyayı 'mekân' yapıp suçu izole olmuş kesimlere yaydığını söylüyor. Uzmanlara göre en büyük tehlike ise sosyal öğrenme teorisiyle gençlerin izledikleri videolardaki şiddeti taklit etmesi. AKŞAM sosyal medyada elinde silahlarla sokaklarda gezen, müzikler eşliğinde tehditler savuran uyuşturucuyu ve şiddeti özendiren 'suç makinesi profillerini uzmanlara sordu.
ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SOSYOLOJİ BÖLÜM BAŞKANI PROF. DR. BARIŞ ERDOĞAN: "Suça yatkın kişiler suçun büyük kitlelere ulaşması için sosyal medya mecralarını mekân ediniyor. İzole olmuş kesimler ile temas edebiliyorlar. Yeni suç tekniklerini birbirlerine öğretip, öğrenebiliyorlar. Birbirlerini taklit ediyorlar. Yeni bir suç kültürü oluştu. Özellikle varoşlarda gittikçe kadınlar ve erkekler arasında birbirine benzeme çabası ortaya çıktı. Bu tarz çevrelere mevcut düzeni kabul etmeyip kendi kurallarına göre yaşayan 'karşı kültür gurupları' diyoruz. Topluma entegre olamamış olan bu kesimlerde her şey ilk suç ile başlıyor."
BİRUNİ ÜNİVERSİTE HASTANESİ'NDEN PSİKOLOG MELİSA MUTLU: "Bu tür içeriklere maruz kalan kişilerde şiddet bir sorun çözme yöntemine dönüşebilir. Sosyal öğrenme teorisine göre insanlar başkalarının davranışlarını gözlemleyerek öğrenir. Özellikle gençler şiddeti taklit etme eğilimine girebilir. Bu içerikler aynı zamanda silah kültürünün de yaygınlaşmasına yol açıyor. Müzik, kıyafet, saç tıraşı gibi sıra dışı tiplerin yer aldığı mecralardaki trendleri takip etmek gençler arasında gücü temsil eder hale geldi. Özellikle şiddet içeriklerine yönelenler o guruba ait olma isteğinden kaynaklanıyor."
MARMARA ÜNİVERSİTESİ İLETŞİM FAKÜLTESİ GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI ANA BİLİM BAŞKANI PROF. DR. ALİ MURAT KIRIK: "Son dönemde sosyal medyada, korku atmosferi oluşturan kişiler şiddet içerikli müzik ve videolar ile fotoğraflar kullanarak dikkat çekmeye çalışıyor. Bu tür tehlikeli içeriklerin yayılmasını engellemek için devlete ve ailelere önemli görevler düşmektedir. Yasalarla bu tür içerikleri üretenlere ve paylaşanlara karşı caydırıcı yaptırımlar uygulanmalıdır."
KUZENDEN DE SİLAHLI PAYLAŞIM
Kuzeninin de polis katili Yunus Emre Geçti gibi silahlı paylaşımlar yapması dikkat çekti. 19 yaşında katil olan Geçti'nin 14 yaşından itibaren silahlı paylaşımlar yaptığı ortaya çıkmıştı.
KLİP DEĞİL SUÇA ÖVGÜ!
İstanbul'da 18 Ağustos 2023'te polis, ünlü rap müzik şarkıcılarına suç örgütlerini, silahı ve şiddeti övdükleri gerekçesiyle operasyon düzenledi. Bu kapsamda, Heijan, BIG ve CAC adlı rapçiler gözaltına alınmıştı, Muti adlı rapçi hakkında ise yakalama kararı çıkarılmıştı.
'HANGİ ANNE ÇOCUĞUNUN KÖTÜ OLMASINI İSTER!'
Yunus Emre Geçti'nin annesi Pınar Geçti, sosyal medyadaki tepkilerin ardından sessizliğini bozdu. Anne Geçti, "Anne-baba çocuğunun o halde olmasını ister mi? Bak ben de yaralıyım. Bir kız çocuğum var. Onun peşindeyim. Allah rahmet eylesin. Benim canım yandı. O silahı ben yeseydim. Ben kurşunlara gelseydim keşke. Yapacak bir şeyim varsa gelsinler. Sosyal medyalarda, 'Nasıl bir anne, nasıl bir babasınız' diyorlar. Ben çocuğumun bu kadar kötü olmasını ister miyim" dedi. Anne sözlerine şöyle devam etti:
KEŞKE BEN ÖLSEYDİM
"Bu çocuk madde bağımlısı, zehir satıyor. Yine ben çocuğumun yerini söyledim, buldurdum. Ben gerçekten çok üzgünüm. Ailesine de Allah sabır versin. Gerekirse ailesinin yanına da gitmeyi düşünüyorum. Keşke, polisimize değil de bana gelseydi, ben öleydim. O benim kafama gelseydi. Bak, hem topuğumdan hem bacağımdan yaralandım."