Kalpazana lüks villada baskın

İstanbul Mali Suçlar ile mücadele şube ekipleri piyasaya sahte para süren kalpazan baba-oğula operasyon düzenledi. Sahtesinin gerçeğinden ayırt edilemediği paralara el konuldu. İki yıl bu paraları yapmak için arge çalışmasını yaptığını söylen kalpazan Erkan A. ''Paraları ihtiyacı olana dağıtıyordum'' dedi.

1

DEVRİM TOSUNOĞLU / HABER MERKEZİ 

İstanbul Mali Suçlar ile Mücadele Şube ekipleri Sanai mahallesinde bir matbaada sahte para basıldığı ihbarı üzerine harekete geçti. Matbaayı takibe alan Mali polis Erkan A isminde bir kişinin kalpazanlık yaparak piyasaya para sürdüğünü tespit etti. 

Villaya baskın

Polis ekipleri tespitlerininin ardından Sarıyer'de bir villaya baskın düzenledi. Baskında Erkan A gözaltına alındı. Eş zamanlı Sanai mahallesindeki matbaayada baskın düzenlendi. Baskında Erkan A.'nın oğlu Metehan A ili birlikte bir kişi gözaltına alındı.

Merkez Bankasının ayırt edemediği paralar

Sahtecilik veya kalpazanlık suçlarından hiç kaydı olmayan Erkan A.'nın sırf merak ve tamamen gerçeğe yakın para ürütme arzusundan dolayı yaptığı paralar gerçeğinden ayırt edilemiyor. Paralar Merkez bankasına gönderildi. Gerçeği ile birebir aynı olduğu saptandı.

Kod Şifreler  ve Demir tozu

Erkan A ve oğlu Metehan A'nın yaptığı sahte paralar üzerine 2 yıl boyunca incelemeler ve arge çalışmaları yaptıkları ortaya çıktı. Kalpazan Erkan A'nın paraların mor ışık ve makinalardan geçmesi için özel şifreleme kodu geliştirdiği ve para boyası içine demir tozu katarak gerçeğe yakın para yaptığı kaydedildi.

Sobada yakmış

Erkan A'nın yaptığı sahte paraları ürettikten sonra kalite testine soktuğu ve bu testlerden geçemeyen paraları iş yerindeki sobada yaktığı tespit edildi.

İhtiyacı olana veriyorum

Suçüstü yakalanan Erkan A.'nın zengin biri olduğu ve para ihtiyacı bulunmadığı ortaya çıktı. Erkan A ilk sorgusunda paraları ihtiyacı olan birilerine verdiğini söyledi.

Sahte paralara el konuldu

Piyasaya sürülmek üzere hazırlanan 1 milyon değerindeki euro, dolar ve Türk lirasına el konuldu. Operasyonda matbaada sahte para yapımında kullanılan malzemelere de el konuldu.