BÜLENT ŞANLIKAN
Antalya’da Sercan- Bedia Aydın çiftinin ilk çocukları Servet Aydın (15), 2011 yılında rahatsızlandı. Birçok hastaneye giden aile bir sonuç alamadı. 2014’te Özel Amerikan Hastanesi'nde Servet Aydın'a 'ağır metal fazlalığı' teşhisi konuldu. Gün geçtikçe eriyen Servet, yürüme yetisini kaybedip, 2017’de yatağa bağımlı hale geldi. Şimdi nefes almakta bile zorlanan Servet, ventilatör yardımıyla evde yaşama tutunmaya çalışıyor. Çaresiz aile, çocuklarının tedavisi için yurtdışı dahil bütün her yere başvuru yaptıklarını ancak bir gelişme olmadığını, yetkililerden yardım istediklerini söyledi.
‘DİKKAT ETMEDİK’
Anne Bedia Aydın, Servet’in 5 yaşında kekelemeye başladığını belirterek, şunları anlattı: "Doktorumuz, 'Pilden gelen bir rahatsızlık, bu ağır metali pillerden almış' dedi. Ağır metal testi yaptırdık. Normal çocuklarda 3-4 olan değer; Servet’te 19.5 çıktı. Pillerle de çok oynardı. Çoğu kez oyuncak ve kumanda pillerini çiğnediğini gördüm. Gördüğümde elinden alıyordum ancak dikkatimizden kaçanlar evladımızı bu hale getirdi.”
CIVA ZEHİRLEYİCİ ETKİYE SAHİP
Dr. Ozan Kocakaya: “Metaller, çevreden ağza direkt olarak alınmak suretiyle vücuda girer. Bakır ve selenyum gibi vitaminler birçok mekanizmada yararlıdır ve yardımcı işleve sahiptir. Ancak yüksek dozlarda zehirli etki gösterirler. Ama cıva ve kadmiyum en ufak dozlarda bile zehirleyici etkiye sahip.”
KONTROLSÜZ OYUNCAKLAR VAR
Prof. Dr. Özgür Duman: “Kontrolsüzce onayı’ olmayan oyuncaklarda ağır metaller mevcut. Çocuklarda ani kusma, karın ağrısı, bilinçte değişiklik, uyuklama gibi durumlar olduğunda zehirlenmeler akla gelmelidir. Bu sadece ağır metallerde değil, genel zehirlenmelerin bulgusudur.”
KADMİYUM EN TEHLİKELİ AĞIR METAL
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Pildeki Kadmiyum, en tehlikeli ağır metallerden. Bu metaller fazla alındığında beyin ve sinir hücrelerinde birikme yapar. Bu durum genel felç vakasına neden olur. Çin’den ithal edilen bazı oyuncaklarda da ağır metallerin yer aldığını biliyoruz. Aileler dikkatli olmalı.”