Kaçırılan ailelerden 15'i teröristlerin ellerinden kurtuldu

Terör örgütü DEAŞ'ın kaçırdığı 550 aileden 15'i, yaşanan sıcak çatışmaları fırsat bilip kaçarak peşmerge güçlerine sığındı.

Irak'ta DEAŞ'ın elindeki Musul'un Naweran bölgesinde Peşmerge güçleri ve örgüt arasındaki şiddetli çatışmaları fırsat bilen 15 aile yanlarına aldıkları bazı eşya ve hayvanlarıyla Peşmerge güçlerinin mevzilerine sığındı.

Peşmerge'nin hakimiyet kurduğu mevziden 5 kilometre mesafede yer alan Direç köyünden kaçan siviller, örgütün kendilerini fark ettiği sırada yaylım ateşine tuttuğunu daha sonra ise havan topu ve "kanas"larla kafilenin hedef alındığını belirtti. Açılan ateş sonucu iki kişinin yaralandığı öğrenildi.

Çoğunlukla çocuk ve kadınlardan oluşan siviller, örgütün yola döşediği mayınlara basmamak için güvenlik güçleri tarafından araziye dikilen flamaları takip ederek güvenli bölgeye ulaştı.

Direç köyünden kaçan bazı sivillerin ise sürülerini de alarak Peşmerge mevzilerine geldikleri görüldü.

Peşmerge mevzisine sığınan Şahbek Kürtleri'nden Kerim Süleyman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "DEAŞ ve Peşmerge arasında çıkan şiddetli çatışmalar sonrası köyümüze 10'a yakın militan geldi. Onların çatışma ile meşgul olduğunu görünce 15 aile, Peşmerge mevzilerine doğru kaçtık." dedi.

DEAŞ'ın hakimiyetinde yaklaşık iki buçuk yıl yaşam mücadelesi verdiklerini dile getiren Süleyman, "Örgütün keyfi uygulamaları ve dayatmalarına maruz kaldık. Sürekli bir şekilde sakalların kesilmemesi uyarısı alıyorduk." diye konuştu.

Süleyman, özgürlüğüne kavuştuğu için çok mutlu olduğunu ifade ederek, "İlk fırsatta bir berber bulup, saç sakal traşı olacağım." dedi.

Peşmerge mevzilerine gelen kadın ve çocuklar ön aramadan geçtikten sonra ambulans ve diğer araçlara bindirilerek, Musul'un doğusunda yer alan Şeyhan ilçesinde iç göçmenler için inşa edilen çadır kampa sevk edildi.