Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Gündoğdu: İstanbul'da deprem olacağı belli

Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, ''İstanbul'da deprem olacağı belli. Hesaplarımıza göre 7.5 artı eksi 2 şeklinde.'' dedi.

1

BURSA'da konuşan Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, "İstanbul'da deprem olacağı belli. Hesaplarımıza göre 7.5 artı eksi 2 şeklinde. Bu, biriken enerjiden dönüp de hesapladığım bir şey. Bu durum bin 766 kırığının tekrar canlanmasıdır. Bir de adaların önünde 1894 depreminin de bu işe katılmasını bekliyoruz. Elbette bu olmaya da bilir" dedi. Gündoğdu, yüksek katlı binaların doğal afetlere uygun olmasına yönelik yönetmeliğin hâlâ çıkmamasını da eleştirdi.

13 Ekim Uluslararası Afetlerin Azaltılması Günü nedeniyle, Bursa Valiliği ve Bursa İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından bir toplantı düzenlendi. Program öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, İstanbul'u bekleyen deprem tehlikesinin bir iddia olmadığını söyledi. "İstanbul'da deprem olacağı belli. Hesaplarımıza göre 7.5 artı eksi 2 şeklinde. Bu, biriken enerjiden dönüp de hesapladığım bir şey. Bu durum bin 766 kırığının tekrar canlanmasıdır" diyen Yrd.Doç.Dr. Gündoğdu, "Bir de adaların önünde 1894 depreminin de bu işe katılmasını bekliyoruz. Elbette bu olmaya da bilir. Çünkü 100 yılı aşkın bir süre geçti. O kadar bir enerji yok orada ancak beklenen depreme katılabilir de. Böyle bir şey gerçekleştiğinde depremin etkisi çok büyür" diye konuştu.

İstanbul ve Bursa'nın sürekli göç alan şehirler olduğuna dikkat çeken Yrd.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, "Düzensiz büyüyoruz. Yapılaşma var ve bu yapılaşmalarda yüksek katlı binaların doğal afetlere uygun olmasına yönelik yönetmelik hâlâ çıkmadı. O kadar ısrar ettik, gerekenler yapılmıyor. Neler göstereceğini bilemiyoruz, risklere çok açık" dedi.

'HALKI BİLİNÇLENDİRMEK LAZIM'

Konuşmasında "Türkiye'de afet kültürü denen bir şey yok" ifadesini kullanan Yrd.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, "Bunun içerisinde olması gerekenler üniversiteler ama üniversitelerde dahi Gölcük depreminden sonra afet bölümleri açılmaya başlandı, bunlar da dışarıdan eğitim alıyorlar. Afetlere müdahalede ilk 5 içerisindeyiz ancak afet öncesi riskleri azaltma çabasında bu kavramlar anlatılmıyor, halk bilmiyor bunu, afetlere dair kültür düzeyinin oluşmamasından kaynaklanıyor. Üniversitelerin de hocalarıyla birlikte halkı bilinçlendirmesi lazım; bu yok" diye konuştu.

'ÖRNEK ŞEHİR BURSA'

Afet yönetiminde Bursa'yı da mercek altına alan Yrd.Doç.Dr. Gündoğdu, "Afet yönetiminde örnek bir şehir Bursa. Nilüfer'de modern bir afet merkezi var. Dün Yıldırım Belediyesi'ni de ziyaret ettik. Kent dönüşüm yolunda iyi ilerliyorlar. Benim gördüğüm kadarıyla Türkiye'de ise kentsel dönüşüm örneği yok. Bakmayın, binaların yenilenmesinden ibaret çalışmalar yapılıyor ama burada Yıldırım moralimi yükseltti. Nilüfer Belediyesi çerçevesinde yaptığımız saha araştırmalarında öne çıkan 1855 depreminin fayını bulduk. 'Neden başımıza geliyor?' sorusuna yanıt için araştıracağız. Bu bölgelere yapılan yapılar çok riskli" ifadelerini kullandı.

AFET MÜDAHALE PLANI

Vali Yardımcısı İbrahim Avcı ise Türkiye'nin artık Afet Müdahale Planı'nın olduğunu belirterek, "Bunun bir ayağı da Başbakanlık Afet Merkezi tarafından onaylanan, Bursa Afet Müdahale Planı. İçeriği ile ilgili her ayın ilk çarşambası, 24 adet hizmet grubumuz var, bunlardan ikisi bu çalışmalarını sunuyorlar, tartışıyoruz. Bizler de farkındalık yaratmak için bu etkinliği gerçekleştiriyoruz" dedi.

Daha sonra katılımcılar ve öğrencilerle buluşan Yrd.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu, hazırladığı görsellerle birlikte afet sırasında dikkat edilmesi gereken hususları aktardı. DHA