Japon turistler iğne oyasını öğrenmeye geldi... Elazığ'a dantel turu

Türkiye'de farklı illerin dantellerini inceleyen Japon yazar Ikumi Nonaka, 8 bin kilometre uzaktan gelen arkadaşlarıyla Elazığ'a gitti. Turistler geleneksel ipekten iğne oyası yapmayı öğrendi.

8 BİN KM YOL GELDİLER

Antalya'da yaşayan Japon yazar ve iğne oyası araştırmacısı Ikumi Nonaka, yıllardır farklı illerin kültürlerine özgü iğne oyasını öğrenmek için bölge bölge geziyor. Bu kapsamda Japonya'dan davet ettiği 4 arkadaşı ile Elazığ'a gelen Ikumi, Elazığ Belediyesi Hayme Ana Kadın Girişim Kooperatifi öncülüğünde tarihi Harput Mahallesi'nde iğne oyası öğreniyor.

GELENEK ÖĞRENİYORLAR

Türk el sanatlarından da en çok iğne oyasının ilgisini çektiğini ve araştırmalarını bu yönde ilerlettiğini ifade eden Nonaka, "İğne oyası ile ilgili her yöreye özgü araştırmalarla koleksiyon yapıyorum. İğne oyasını artık Japonlar tanıyor. İsim olarak da 'Türkçe iğne oyası' olarak anılıyor. Elazığ iğne oyasının geleneksel olarak ipekten yapıldığını öğrendik" dedi.

Usta öğretici Fatma Çiftçi, "Japonya'dan 12 saat uçakla yol gelip, Elazığ iğne oyasını öğrendiler. Beraber farklı Türk motifleri yaptık" dedi.