İZSU'nun bir numarasına gözaltı

İzmir'de 2 kişinin sokakta öldüğü elektrik faciasıyla ilgili soruşturma iki kurumun en üst isimlerine uzandı. İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan'la GDZ Elektrik'in Genel Müdürü Uğur Yüksel'in de aralarında olduğu 9 şüpheli gözaltına alındı.

AA-DHA-İHA

İzmir Konak'ta 12 Temmuz'daki sağanak sonrası yoldaki su birikintisinden geçmek isterken elektrik akımına kapılan tıp öğrencisi Özge Ceren Deniz'le (23) ona yardım etmeye çalışan İnanç Öktemay'ın (44) ölümüyle ilgili soruşturma genişletildi.

İzmir Başsavcılığı, bilirkişi raporuna göre faciada ihmalleri bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZSU ile dağıtım şirketi GDZ Elektrik'in üst düzey yöneticileri hakkında gözaltı kararı verdi.

İnanç Öktemay - Özge Ceren Deniz

Gözaltına alınan 9 kişi arasında İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, Genel Müdür Yardımcısı Serdar Sadi ile GDZ Elektrik Genel Müdürü Uğur Yüksel, Metropol Bölge Müdürü Ali A., Sistem İşletme ve Bakım Müdürü Ekrem Y. ve Operasyon Direktörü Sefa P.'nin olduğu öğrenildi.

Gürkan Erdoğan, İZSU binasından polis eşliğinde makam aracıyla Asayiş Şube'ye götürüldü.

GDZ Elektrik Genel Müdürü Uğur Yüksel

KANAL MÜDÜRÜ HAPİSTE

Soruşturma kapsamında daha önce de iki kurumdaki 35 şüpheliden 33'ü yakalanmış; İZSU Kanal Daire Başkanı Barış Koç'la birlikte toplam 14 şüpheli tutuklanmıştı. Şüpheliler ifadelerinde 'elektrik kablosunun yüzeye yakın olduğunu', 'koruyucu borusunun kesildiğini', 'elde malzeme olmadığı için borunun değiştirilemediğini' söylemiş; 'mazgallarda yapılan işlemler sırasında İZSU gözlemcisinin izinli olduğu' da kayıtlarda yer almıştı.

5 MADDEDE İHMALLER ZİNCİRİ

İki cana mal olan ihmaller zinciri bilirkişi raporunda tek tek böyle sıralandı:

GDZ Elektrik, 60-80 cm altta olması gereken kabloları yeterli derinliğe gömmedi.

İZSU ekipleri, mazgal yaparken kabloları yüzeye yaklaştırdı.

Mazgal çevresindeki kabloların koruyucu borusu iptal edildi.

Temasın olduğu noktada kablo derinliği mazgal kapağı seviyesine gelmişti.

İZSU ve GDZ Elektrik arasındaki koordinasyonsuzluk olaya sebep oldu.

'CİNAYET'TEN YARGILANSINLAR

Deniz Ailesi'nin avukatı Ayşe Sarıçiçek, kabloların döşendiği 2015'ten beri ihmal olduğunu; ayrıca trafoda elektrik kaçağını haber veren ve akımı kesmeye yarayan RCD ve RCM cihazlarının bulunmadığına dikkat çekti. Sarıçiçek, "Sorun hep geçiştirilmiş, geçici çözümler bulunmuş. Bize göre bu olayda kasıt mevcuttur. Cinayetler kasten işlenmiştir" dedi.