İzmit'te kimyasal alarm

Safiport Limanı'na yanaşan gemiden indirilen alüminyum fosfit maddesi, havadan nem kaptı; reaksiyona girip tutuştu. Maskeli özel ekipler, zehir saçan alevleri 6 saatte söndürdü.

İHA

Kocaeli'de Safiport Limanı'na yanaşan bir gemide kullanılan çok zehirli 'alüminyum fosfit' maddesi, bertaraf edilmek üzere depolanmak için indirildiği sırada alev aldı. İhbar üzerine limana itfaiyenin yanı sıra AFAD ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri de sevk edildi. Durum, Ulusal Zehir Danışma Merkezi'ne de bildirildi.

ÜSTÜNE TOPRAK ATTILAR

Yangın sırasında ortaya çıkan zehirli dumanlar şehrin üzerine yayılırken, gaz maskelerini takan ekipler, alevleri söndürmek için zamanla yarıştı. Bir yandan yanan maddelerin üzerini toprakla kapatan ekiplerin yoğun çalışması sonucu yangın 6 saat sonra söndürüldü. Yanan kimyasal madde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZAYDAŞ'a götürüldü. Kocaeli Valiliği de olayla ilgili soruşturma başlattı.

KENTİN SEMALARINI ZEHİRLİ GAZ KAPLADI

Çok zehirli olan maddeden yayılan dumanlar 6 saat boyunca havaya yükseldi.

NEMLENİNCE YANIYOR PANZEHİRİ YOK

Nem ve su ile temas etmesi halinde tutuşabilen alüminyum fosfit zehirlenmesinde, panzehir olmadığı için ölüm oranı yüksek. Tüm canlıları bütün biyolojik dönemlerinde yok edebilmesi ve tarım ürünlerinde kalıntı bırakmaması sebebiyle sık kullanılan fosfit, ölümcül gaz olarak biliniyor.