Diyanet İşleri Başkanlığı İzmit Kurban Bayramı namazı vakitlerini yayınladı. İslam dininde bulunan iki bayramdan biri olan Kurban Bayramıdır. Bayramlar müminlere iyiliği, yardımlaşmayı ve ümmet olmanın bilincini yaşatır. İzmit'te yalayan vatandaşlar için Kurban Bayramı namazı saatleri ilçe ilçe yayınlandı.
İZMİT KURBAN BAYRAMI NAMAZI SAAT KAÇTA?
Diyanet İşleri Başkanlığı Kurban Bayramı namazı saatlerini 06.29 olarak belirledi.
İL İL NAMAZ VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.
KİMLER KURBAN KESEBİLİR?
Diyanet İşleri, kurban kesmenin kimlere farz olduğu hakkında açıklama yaptı. Allah’ın rızasına ermek maksadıyla kesilen kurbanın, belirli şartları taşıyan hayvanın usulüne göre kesilmesi uygun görülmüştür. Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk’a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır (Serahsî, el-Mebsût, XII, 8; İbn Nüceym, el-Bahr, VIII, 197). Bu ibadetin ruhunda Hakk’a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.
YOLCUNUN KURBAN KESMESİ GEREKİR Mİ?
Yolcu (seferî), kurban kesmekle mükellef değildir (el-Fetâva'l-Hindiyye, V, 576). Ancak kesmesi hâlinde sevabını kazanır. Kişi, kurbanını ikamet ettiği yerde kesebileceği gibi, bayram dolayısıyla veya başka bir sebeple gitmiş olduğu yerde de kesebilir. Seferî olması, kurban kesmesine ve kestiği kurbanın makbul olmasına engel değildir.Seferî iken kurban kesenler; bayram günleri içinde memleketlerine dönerlerse, yeniden kurban kesmeleri gerekmez. Kurban bayramının başında mukim iken kurban kesmeden bayram günlerinde sefere çıkana da vacip olmaz.
Sefer hâlinde iken kurban kesmeyip de bayram günlerinde memleketlerine dönenlerin kurban kesmeleri gerekir (Kâsânî, Bedâi', V, 63).Başta Şâfiî mezhebi olmak üzere kurbanın sünnet olduğu görüşünde olanlara göre, seferîlik durumunda da aynı hüküm geçerlidir (Nevevî, el-Mecmû', VIII, 383).