İstanbul'un orta yeri: Mahir Lokantası

İstanbul Şişli’de Anadolu mutfağının en güzel yemeklerini sunan Mahir Lokantası, şehir için yeni bir alternatif. Kullanılan malzemelerin kendi anavatanından geldiği mutfakta yemekler, döküm tencereler, toprak çömlekler ve taş fırınlarda hazırlanıyor. Adını lokantanın sahibi Mahir Usta’dan alan mekân, isminin anlamına uygun maharetli bir yerde olduğunuzu hissettiriyor…

Değişik ama lezzetinden taviz vermeyen yemeklerle karnını doyurmak isteyenler için yeni bir seçenek var artık: Mahir Lokantası. Şişli Halaskargazi Caddesi üzerinde Osmanbey metro durağının hemen çıkışında, lezzetli yemekleriyle ün yapmaya başlayan yeni model bir esnaf lokantası diyebiliriz. 

Tezgâhını çeşit çeşit et yemekleri, zeytinyağlı dolmalar, taze fasulyeler, sebzeli güveçlerle donatan esnaf lokantaları son zamanlarda çok revaçta. Yeni model diyoruz çünkü eskisinden farklı olarak yemeğinizi, bembeyaz keten örtüler üzerinde, şık bir servis eşliğinde yiyorsunuz. Mahir, sizi işini severek yapan güler yüzlü personelin karşıladığı, enfes yemekler yiyebileceğiniz, bir mekân. Sıcacık… 

Bakır sahanlarda, toprak çömleklerde, döküm tencerelerde demlenerek sizi bekleyen mis gibi sıcacık yemeklerin kokusunu duyarak masanıza yerleşiyorsunuz. Anadolu mutfağından yemek çeşitlerinin sergilendiği tezgâhta neler yok ki? Ayvalı kavurma, güveçte kuru fasulye, çökertme kebabı, kuru patlıcan-biber dolması, fırın güveç, papaz yahni, yuvalama, incik, karalahana sarma, içli köfte, iç pilavlar ve zeytinyağlılar…
Böyle bir mekânda insanın göz ve mide olarak doymaması mümkün değil. Bu yemeklerin lezzetindeki en önemli özellik, kullanılan her malzemenin kendi yöresinden getiriliyor olması. Karacadağ’ın pirinci, Kızıltepe’nin bulguru, Antep’in baharatları, kurutulmuş sebzeleri… Et Mardin’den, zeytin Gemlik’ten. Yemeklere hafifliğini veren zeytinyağı ise kendi imalatları. 
Lokantanın sahibi ve baş aşçısı Mahir Nazlıcan, bu lezzetli yemekleri, tam da adına yakışır bir maharetle hazırlıyor. Bu işe gönül verdiği her halinden belli olan Mahir Usta, kendi adını vererek açtığı bu lokantayı, zeytin ve zeytinyağı üretimi yapan ağabeyi Uğur Nazlıcan ile birlikte işletiyor.
Mekânın dışında az masa var ama salon her öğlen ağzına kadar dolu. Zaten biraz geç kalırsanız sevdiğiniz yemeklerden bitenler olabiliyor. Önce çorba ile başlamak isterseniz çeşit çok. Ama buranın medar-ı iftarı Ayvalı kavurma ve kuzu incik. Haşlama içli köfte ise başlı başına bir olay. Mahir usta, bu işi iyi biliyor. Mahir Usta’nın bizzat başında olduğu yemek tezgâhına giderek kendinize bir tabak yaptırabilirsiniz. 
Sulu yemek sevmiyorsunuz veya o gün canınız istemiyor. Dert etmeyin, Mahir’de seçenekler sınırsız. Lokantanın başköşesine yerleştirilmiş taş fırından çıkartılıp, sıcacık servis edilen çıtır çıtır pideler, lahmacunlar gününüze başka bir lezzet katabilir. 
Ayrıca akşamları günün yorgunluğunu lezzetli bir yemek sohbetiyle atmak istiyorsanız, aile toplantıları veya iş yemeği düzenlemek isteyenler için de çok uygun bir mekân. Mahir, akşam için özel bir menü hazırlamış; kaburga dolması, pilav üstü tandır, saç tava, hünkârbeğendi, akşam servisinde afiyetle tadını çıkartabileceğiniz lezzetler…
Bu güzel yemeklerin üzerine tatlı yemeden olmaz. Tatlılar ise; incir uyutma, kaymaklı-cevizli kabak tatlısı veya irmik helvası. İster dondurmayla yersiniz ister tarçın serpin. Tabii yanında bir de Türk kahvesi!