'İstanbul'da en az 2 milyon insan evsiz kalacak'

İnşaat Mühendisleri Odası, 17 Ağustos depreminin 17'nci yıl dönümü öncesi basın açıklaması yaptı. Türkiye’nin olası bir depremde karşılaşacağı sıkıntılara dikkat çekilen açıklamada, ''17 Ağustos depreminin üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen ne yazık ki çevre ve mekan güvenliği olan bir yapılaşma düzeni ülkemizde hala yapılamadı. Bilim çevrelerinin 17 Ağustos sonrası yapmış olduğu çalışmalar Marmara depreminin er ya da geç patlayacağını ortaya koyuyor'' denildi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), 17 Ağustos depreminin 17'nci yıl dönümü öncesi bütün şubeleriyle eş zamanlı olarak basın açıklaması düzenledi. İstanbul Karaköy’de bulunan TMMOB binasında yapılan basın açıklamasında İMO’nun Tekirdağ, Sakarya, İstanbul, Kocaeli ve Bursa şube başkanları da hazır bulundu.

İMO Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Gökçe’nin okuduğu açıklamada, "17 Ağustos 1999 Gölcük merkezli Doğu Marmara depreminin üzerinden 17 yıl geçmesine rağmen ne yazık ki çevre ve mekan güvenliği olan bir yapılaşma düzeni ülkemizde hala yapılamadı. Toplumsal yaşam deprem tehlikesini dikkate alarak deprem riskini giderici özellikte, ne yazık ki bugüne kadar düzenlenemedi. Aradan geçen 17 yılda çok şey söylendi, çok şey yazıldı; fakat uygulama alanında deprem gerçeğiyle sağlıklı bir şekilde yüzleşilemedi" ifadelerine yer verildi.

  
"Yaşanacak bir depremde en az 2 milyon insan evsiz kalacaktır"
  
17 Ağustos depreminin bilançosunun hatırlatılıp olası bir depremde yaşanabilecek olumsuzlukların sıralandığı açıklama, "Biz biliyoruz ki, 17 Ağustos’ta yaşamış olduğumuz depremde yapılarımızın yüzde 6’sının yerle bir olmasına, yüzde 7’sinin ağır hasar görmesine, yüzde 12’sinin de orta hasar görerek oturulamaz duruma geldiğini yakinen gördük. Bunun anlamı şudur: Yapılarımızın yüzde 25’i yaşanacak bir depremde devre dışı kalacaktır. En az 2 milyon insan evsiz, sokaklarda kalacaktır. Dolayısıyla bu insanların toplanacağı boş alanlara ihtiyaç var. Çadır kurulacak boş alanlara ihtiyaç var. Bilim çevrelerinin 17 Ağustos sonrası yapmış olduğu çalışmalar Marmara depreminin er ya da geç patlayacağını ortaya koyuyor. Ayrıca İstanbul’un karşılaşacağı depremin 7 ve üzerinde olacağını, en az 50 bin binanın hasar göreceğini, depremin büyüklüğüne ve ivmesine bağlı olarak, gece veya gündüz olmasına bağlı olarak, yönünün Tekirdağ’a ya da Kocaeli’ne doğru olmasına bağlı olarak 50 bin ile 150 bin ölüm olayını ortaya çıkaracağını bugüne kadar yapılan çalışmalar ortaya koyuyor" ifadeleriyle son buldu. Kaynak: İHA