İstanbul'da bugün iftar saat kaçta açılacak? İftara ne kadar kaldı?

On bir ayın sultanı Ramazan ayının gelmesi ile birlikte oruçlar tutulmaya başlandı. Peygamberimiz “Kim faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuştur. Oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlar iftar vakitlerini araştırıyorlar. İstanbul 2021 Ramazan İmsakiyesi, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlandı. İşte tüm merak edilenler...

Oruç riyânın en az karışacağı bir ibadet olduğu için sevabı en fazla olan ibadetlerden sayılmıştır. Oruç, imsak vaktinden iftar vaktine kadar, bir amaç uğruna ve bilinçli olarak, yeme içme ve cinsel ilişkiden uzak durmak demektir.Oruç ibadetini yerine getirecek olan müslümanlar il il iftar ve sahur vakitlerini merak ediyorlar. İstanbul'da bugün iftar saat kaçta açılacak? İftara ne kadar kaldı? gibi soruların yanıtları yoğun bir şekilde araştırılmaya başlandı. İşte tüm detaylar...

İSTANBUL'DA BUGÜN İFTAR SAAT KAÇTA AÇILACAK?

İstanbul'da bugün iftar 19:50'de olacak.

İstanbul imsak vakti ise 04:45 olacak.

İSTANBUL İFTAR VE SAHUR VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

İFTAR VAKTİ NEDİR?

İftar vakti ise, oruç yasaklarının sona erdiği vakit anlamında olup, güneşin batma vaktidir. Bu vakitle birlikte akşam namazının vakti de girmiş olur. Gündüz ve gecenin teşekkül etmediği bölgelerde oruç süresi, buralara en yakın normal bölgelere göre belirlenir.

İMSAK NEDİR?

İmsak, Arapça'da, "kendini tutmak, engellemek" anlamına gelir. Orucun temel unsuru da (rükün) bu anlamdır. İmsak vakti tabiri, dilimizde, oruç yasaklarından (yeme içme ve cinsel ilişki) uzak durma vaktinin başlangıcı anlamında kullanılır. İmsak vakti, tan yerinin ağarması (fecr-i sâdık; bk. Namaz Vakitleri bölümü) vakti olup, bu andan itibaren yatsı namazının vakti çıkmış, sabah namazının vakti girmiş olur; bu vakit aynı zamanda sahurun sona erip orucun başlaması vaktidir.

İmsakın, ikinci fecirle başlayacağı konusunda fakihler arasında görüş birliği olmakla birlikte, kimi fakihler bu hususta, daha ihtiyatlı olduğu gerekçesiyle fecr-i sâdıkın ilk doğuş anına, kimileri ise oruç tutanlar lehine olduğu gerekçesiyle ışığın biraz uzayıp dağılmaya başladığı zamana itibar edilmesini önermişlerdir.

ORUÇ NEDEN FARZ KILINDI?

Oruç, Peygamberimizin hicretinden bir buçuk sene sonra şâban ayının onuncu günü farz kılınmış olup, İslâm'ın beş şartından biridir. Peygamberimiz bu hususu "İslâm beş şey üzerine kurulmuştur: Allah'tan başka Tanrı olmadığına ve Muhammed'in O'nun kulu ve elçisi olduğuna tanıklık etmek; namaz kılmak, zekât vermek, ramazan orucunu tutmak ve gücü yetenler için Beytullah'ı ziyaret etmektir (hac)" diyerek bildirmiştir. (Buhârî, "Îmân", 34, 40; "İlim", 25; Müslim, "Îmân", 8)

Oruç bozulunca kaç gün tutulur? Bilerek orucu bozmanın cezası kefareti nedir?