İntifada çağrısı nedir ne demek? İntifada anlamı nedir?

İntifada çağrısı ne demek sorusunun cevabı merak ediliyor. Hamas lideri Haniye Trump'ın Kudüs kararının ardından yeni intifada (ayaklanma) çağrısı yaptı. ABD Başkanı Donald Trump dün akşam ABD'nin İsrail'in başkenti olarak Kudüs'ü tanıdığını açıklamıştı. İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD'nin adımından sonra çok sayıda ülkenin de benzer adım atarak Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağını iddia etti. Hamas lideri İsmail Haniye ise İsrail'e karşı yeni bir intifada çağrısı geldi. Haniye'in açıklamasında, ''Siyonist düşman karşısında yeni bir intifada başlatmak zorundayız'' ifadesini kullandı. Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde Filistin bayrakları taşıyan eylemciler, Trump'ın Kudüs kararını protesto eden pankartlar taşıdı. Türkçe’de “Ayaklanma” anlamına gelen ve Arapça bir kelime olan İntifada, Filistin’de iki kez yaşandı.Filistin intifada konusu ile ilgili açıklamaları haberimizden takip edebilirsiniz.

İntifada nedir ne demek, intifada çağrısı nedir sorularının cevabı merak ediliyor. Hamas lideri Haniye Trump'ın Kudüs kararının ardından yeni intifada (ayaklanma) çağrısı yaptı. ABD Başkanı Trump, dün akşam düzenlediği basın toplantısında, BM Güvenlik Konseyi'nin 1980 yılında İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, "Kudüs'ü resmen İsrail'in başkenti olarak tanıma zamanı geldi." ifadesini kullanmıştı. İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD'nin adımından sonra çok sayıda ülkenin de benzer adım atarak Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağını iddia etti. Hamas lideri İsmail Haniye ise İsrail'e karşı yeni bir intifada çağrısı geldi. Haniye'in açıklamasında, "Siyonist düşman karşısında yeni bir intifada başlatmak zorundayız" ifadesini kullandı. Batı Şeria'nın çeşitli kentlerinde Filistin bayrakları taşıyan eylemciler, Trump'ın Kudüs kararını protesto eden pankartlar taşıdı. Ramallah'ın merkezindeki El Manara meydanından hareket eden Filistinli gruplar cadde ve sokaklarda ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı.

Türkçe’de “Ayaklanma” anlamına gelen ve Arapça bir kelime olan İntifada, Filistin’de iki kez yaşandı.Filistin intifada konusu ile ilgili açıklamaları haberimizden takip edebilirsiniz.

HAMAS İNTİFADA AÇIKLAMASI

Hamas lideri İsmail Haniye, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasıyla ilgili konuştu.

Haniye tüm Filistinlilere İsrail'e karşı 'yeni bir intifada' çağrısı yaptı. 

Haniye verdiği demeçte, "Kudüs meselesi Filistin halkının meselesidir ve ulusun davasıdır" dedi.

Haniye, Kudüs kararının hesaplanamayan bir kumar ve sonu olmayacak bir macera olduğunu düşündüklerini söyleyerek, kararın bölgedeki korkunç dönüşümlerin başlangıcı olacağını ifade etti. Haniye ayrıca, ABD başkanı Trump'ın kararını açık bir saldırganlık olarak niteleyerek, bu kararın aynı zamanda barış sürecinin sona ermesi anlamına geldiğini belirtti.

Hamas lideri ayrıca El Fetih'e net bir tavır takınma çağrısı yaptı.

Arapça 'ayaklanma' anlamına gelen intifada kavramı, Filistinlilerin ele geçirilen topraklar nedeniyle İsrail'e karşı ayaklanmasını anlatmak için kullanılıyor.

Filistin mücadelesi tarihinde ilki 1987-1993 yılları arasında ikincisi 2000-2005 yılları arasında olmak üzere iki intifada bulunuyor.

İNTİFADA NEDİR?

Türkçe’de “Ayaklanma” anlamına gelen ve Arapça bir kelime olan İntifada, Filistin’de iki kez yaşandı. Birinci İntifada (ayaklanma) veya Birinci Filistinli İntifada, İsrail'in, aralık 1987'den 1993 Oslo Anlaşmasının imzalanmasına kadar süren, Filistin topraklarını ele geçirmesine karşı, Filistinlilerin ayaklanmasıdır.Ayaklanma 9 Aralık’ta Cebaliye mülteci kampında başladı.

Gittikçe yükselen tansiyon, ölen Filistinli ve İsrailliler ve son olarak İsrail ordusuna ait bir aracın dört Filistinli'ye çarpıp öldürmesi, ayaklanmayı ateşledi. İkinci İntifada veya El Aksa İntifadası ise Eylül 2000’den 2005 yıllına kadar devam eden ikinci Filistin ayaklanmasıdır. İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar Şubat 2005 yılında Ariel Şaron ve Mahmud Abbas’ın katıldığı Sharm ek-Sheikh Zirvesi ile sona ermiş. Ayrıca Oslo Savaşı olarak da bilinir.