Influencer Özge Tezcan'dan çocuklara spor alışkanlığı kazandırmak için 5 ipucu

Spor, tıpkı yetişkenlerde olduğu gibi çocuklarda da hem bedensel hem de zihinsel sağlığın korunmasında etkili rol oynuyor. Ancak bir yanda teknoloji çağının dinamikleri bir yanda da iki yıla yakın süredir hayatımızın bir parçası olan pandemi, çocukları da hareketsiz bir yaşama doğru sürüklüyor. Bu durumu tersine çevirmek isteyen ebeveynlerin çözüm arayışları sürerken sosyal medyada anne ve babaların yakından takip ettiği Influencer Özge Tezcan, çocuklara spor alışkanlığı kazandıracak 5 önemli ipucu paylaştı.

Boş zamanlarını dışarıda geçirmesi için teşvik edin

Uzmanların bugünlerde giderek daha fazla sayıda çocuğun obezite riskiyle karşı karşı olduğuna dikkat çektiğini söyleyen Özge Tezcan, "Teknolojinin içine doğan çocuklarımız, artık küçük yaşlardan itibaren telefon ve tablet gibi akıllı cihazlarla tanışıyor. Yaşları ilerledikçe de

boş zamanlarını televizyon izleyerek, internette gezinerek veya mobil oyunlar oynayarak geçiriyorlar. Ne var ki uzmanlar, fiziksel aktivitenin minimuma indiği bu durumun kontrolsüzce devam etmesi halinde obeziteye varan ciddi sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıyor. Önerilen ise boş zamanlarını mümkün olduğunca dışlarıda geçirmeleri için teşvik etmek. Birlikte yakınlardaki bir parka gitmek bile çocuğun fiziksel aktivitesini artırmada etkili" dedi.

Ebeveyn olarak çocuklarınıza siz de katılın

Çocukların ebeveynlerinin ayak izlerini takip etme ve alışkanlıklarını çok kolay benimseme eğiliminde olduğunu belirten Özge Tezcan, "Çocuklar günlük hayatlarında anne ve babalarının ne yaptıklarını gözlemler ve bir nevi onları taklit ederek alışkanlıklarını benimseyebilirler. Bu durum boş vakitlerinizde yaptıklarınız için de geçerlidir. Sık sık televizyon karşısında öylece oturmak veya herhangi bir elektronik cihazla ilgilenmek çocuğun da boş zamanlarda yapılacak aktivite olarak bunları kodlamasına neden olabilir. Bu noktada en etkili yol, kendi hayatınıza da hareketlilik kazandıracak aktiviteleri birlikte yapmak. Koşma, kriket, futbol, beyzbol, basketbol, ip atlama gibi herhangi bir spora onu da dahil edebilir, sizi izlemesini ve denemesine izin vererek onun da size katılmasını sağlayabilirsiniz. Alanınız veya imkanınız yoksa evdeki bir koşu bandı bile yararlıdır. Örneğin her gün birlikte hafif tempoda koşmayı deneyebilirsiniz" diye konuştu.

Elektronik aletler yerine spor ürünleri satın alın

Özge Tezcan, çocukları spor ürünleriyle tanıştırmanın da spora teşvikte büyük önem taşıdığına değindi: "Birçok ebeveyn çocuklarına istedikleri elektronik cihazları ne yapıp edip satın alma eğiliminde. Oysa bunların yerine spor malzemeleri almak, onlara keşfedecek yeni bir şeyler sunmak spora teşvik etmek için çok daha etkili. Basit bir pinpon seti, odasına asabileceği bir basket potası veya yaşına uygun bir bisiklet, ister tek başına ister sizinle birlikte deneyimleyebileceği pek çok yeni aktivite demek."

Maçları birlikte izleyin

Spor tutkunu ebeveynlerin bile zaman zaman çocuklarını spora teşvik etmede sorun yaşadığını hatırlatan Özge Tezcan, "Pek çoğumuz, taraftarı olduğumuz takımları veya keyif aldığımız karşılaşmaları izlemekten keyif alırız. Elbette buna çocuklarımızı da dahil edebiliriz. Futbol, voleybol, basketbol, buz hokeyi, tenis veya olimpiyatlar, hangi branş olduğu fark etmeksizin, ebeveyn olarak hakim olduğumuz, gördüklerimizi aktarabildiğimiz, kurallara dair konuşabildiğimiz veya oyunun dinamikleri hakkında fikir sahibi olduğumuz her spor, çocuklarımızı da teşvik etmeye yardımcı olur. Hatta birlikte maçlara gitmek ve sadece ekrandan değil yakından görmelerini sağlamak da çocukları heyecanlandıracak, bu dallardan birine sempati geliştirmelerine vesile olacaktır. Eğer hikaye okumayı veya dinlemeyi seviyorlarsa, çocuklarınıza önemli sporcuların popüler biyografilerini okutmak, anlatmak da başarılardan feyz almalarına yardımcı olabilir" ifadelerini kullandı.

İlgi duyduğu dalda gelişeceği dersler aldırın

Özge Tezcan, çocukların hangi spor dalına ilgi duyduklarının erken yaşta anlaşılabileceğini hatırlatarak ebeveynlerinin değil onların sevdikleri alanların teşvik edilmesi konusunda da tavsiyelerde bulundu. Tezcan, "Kimi zaman anne baba olarak bizlerin ilgi duyduğu alanlarla çocuklarımızınkiler aynı olmayabilir. Biz tenis oynamayı veya izlemeyi severken çocuğumuz fırsat bulduğu her an bir futbol topuna sarılıyor veya tatile gittiğimizde yüzmek için can atıyor olabilir. Bu gibi durumlarda kendi ilgi alanlarımızı empoze etmek için değil onların heyecan duydukları spor dallarında gelişmeleri için çaba sarf etmek gerek. Örneğin boyu uzar diye hiç ilgisinin olmadığı basketbol kursuna yazdırmak yerine dans etmeyi seviyorsa dans dersi almasını sağlamak çok daha sağlıklı bir yönlendirme olacaktır" ifadeleriyle sözlerini noktaladı.