Indiana Jones'ın çölü, orman oldu

Manisa'da rüzgar erozyonuyla çölleşen Sazoba Mahallesi, 25 yılda 145 bin hektarlık ormana döndü. Bölge, 1992'de ‘Genç Indiana Jones' dizisinin çöl çekimlerine ev sahipliği yapmıştı.

Manisa Akhisar'da rüzgar erozyonuyla çöle dönen ve "Taysun Çölü" adı verilen Sazoba Mahallesi, 1992'de ABD yapımı dizi "Genç Indiana Jones'un Çöl Fedaileri" bölümünün çekimlerine ev sahipliği yaptı. Üzüm bağları ve tarlaların kumla kaplanması nedeniyle bazı ailelerin göç etmek durumunda kaldığı mahallede 1996'da ağaçlandırma projesi başlatıldı. Çay havzasının yeniden düzenlenmesinin ardından 145 bin hektarlık araziye fıstıkçamı, yalancı akasya, okaliptüs, Kıbrıs akasyası ve badem olmak üzere 101 bin fidan dikildi. Otlandırmayla desteklenen çalışma sonucu kum hareketi durduruldu. Zamanla boy veren ağaçlarla erozyonun sona erdiği bölge, 25 yıl sonra yemyeşil ormanları, verimli bağ ve bahçeleriyle tarım ve hayvancılık merkezi haline geldi.

1992

4 Mart 1992'den 24 Temmuz 1993'e kadar yayınlanan dizinin çekimleri dünyanın çeşitli yerlerinde gerçekleşti.

2022

145 bin hektarlık araziye, okaliptüsten çam ve badem ağaçlarına kadar 101 bin fidan dikildi. Bugün Sazoba, çiçek açan üzüm bağları ve meyve bahçeleriyle bereketli eski haline geri döndü.

YEŞİL DÖNÜŞÜM

16 yıl önceki muhtar Çetin Karabulut, erozyon nedeniyle mahallede tarımın bitme tehlikesi yaşadığını söyledi. Karabulut, "Şimdi tarım arazilerimize kavuştuk, hayvan varlığı arttı, arıcılık gelişti. Köye ekonomik bir girdi oluştu" diye konuştu.