İnaktif aşı nedir, hangisi? Sinovac ve BioNTech inaktif aşı mı?

İnaktif aşının ne olduğuna dair detaylı bilgi almak isteyen vatandaşlar bulunuyor. Koronavirüs salgının ardından ülkemizde aşı çalışmaları devam ediyor. MHRS ve ALO 182 hatları üzerinden randevular alınıyor. İnaktif aşı nedir, hangisi? Sinovac ve BioNTech inaktif aşı mı? İşte tüm merak edilenler...

İnaktif aşı, yoğun olarak araştırılan başlıklardan oldu. Aşılama, Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştiriliyor. Ülkemizde vatandaşlar Sinovac ve BioNTech için randevularını alıyor. m-RNA ve inaktif olmak üzere iki aşı çeşidi bulunuyor. Peki, İnaktif aşı nedir, hangisi? Sinovac ve BioNTech inaktif aşı mı?

İNAKTİF AŞI NEDİR, HANGİSİ?

İnaktif COVID-19 aşısı, COVID-19'a neden olan Yeni Koronavirüs'ün (SARS-CoV-2) kimyasal ve fiziksel uygulamalardan geçirilerek hastalık yapıcı özelliğinin ortadan kaldırılmasıyla elde edilen, vücutta bağışıklık yanıtı oluşturabilen cansız virüs aşısıdır.

İnaktif aşılar uzun süredir kullanılan, güvenilir tercihtir. Çocuk felci ve bazı tip grip aşıları bu teknik kullanılarak üretildi. İnaktif aşılar ısı, kimyasallar ve radyasyon kullanılarak virüslerin kendilerini kopyalayarak çoğalmalarını engellenmesi ile üretiliyor.

Bu virüsler çoğalamasa da bağışıklık sistemini tetikleyebiliyor. Canlı aşılara kıyasla bağışıklık süresi kısadır. Bu aşının en büyük avantajları denenmiş ve güvenli olarak bilinen bir teknik olması ve bağışıklık sistemi zayıf insanlarda bile kullanılabiliyor olması. En büyük dezavantajı ise etkinliğinin düşük olması nedeniyle birden fazla doz kullanılmasının gerekliliği.

SİNOVAC VE BİONTECH AŞISI İNAKTİF Mİ?

Çin tarafından üretilen Sinovac, inaktif aşı türüdür. Pfizer/Biontech mRNA aşı tekniği ile üretilmektedir.