1
Aksaray'da bulunan ve günümüzden 11 bin yıl önce ilk beyin ameliyatının gerçekleştirildiği Aşıklı Höyük'te yapılan çalışmalarda, o döneme ait hayvan ve tahıl fosilleri bulundu. İHA'nın haberine göre kazı ve temizlik çalışmalarının sürdüğü Aşıklı Höyük'te dönemin evleri ve kullandıkları malzemeler yeniden o dönemki orijinalliğe uygun inşa edildi.
"İLK ÜRETİM VE YERLEŞİK HAYATA AŞIKLI HÖYÜK'TE GEÇİLDİ"
Aşıklı Höyük'ün Orta Anadolu tarihinin başladığı yer olduğunu ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, "Aşıklı Höyük, Aksaray ili sınırları içerisinde Kızılkaya Köyü yakınlarında milattan önce 8 bin 500 yılına kadar uzanan, Aksaray tarihinin ve hatta Orta Anadolu tarihinin başladığı yerdir. Burada yaşayan insanlar bölgedeki ilk üretim faaliyetlerini yapan, yerleşik hayata geçen, hayvanları evcilleştiren ilk medeni toplum bu bölgede kurulmuş ve teşkilatlanmış. Aşıklı Höyük milattan önce 8 bin 500, yani günümüzden 11 bin yıl öncesine tarihleniyor. Bölgedeki kazı çalışmaları 1989 yılından itibaren bilimsel olarak devam ediyor. Bölgede özellikle kazı başkanımız Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran'ın başkanlığındaki kazılarda her yıl önemli veriler elde ediliyor. Bu elde edilen verilerde yine Aksaray Müzemizde sergileniyor" dedi.
"O DÖNEME AİT HAYVAN FOSİLLERİ VE TAHIL FOSİLLERİNE RASTLANDI"
Aşıklı Höyük'te yapılan kazılarda çok önemli bulgulara rastlandığını ifade eden Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, "Özellikle Aşıklı Höyük'te yapılan kazılarda o döneme ait hayvan fosilleri ve yine üretime dayalı bir takım tahıl fosillerine rastlandı. Bu da bölgedeki insanların yerleşik hayata geçmesi ile birlikte bir medeni toplumun oluşmasındaki bölgenin öncüleri, yani Aşıklı Höyük'ü Kapadokya'nın bir ön sözü olarak kabul edebiliriz ve Aksaray tarihinin, Kapadokya tarihinin başladığı yer olarak söyleyebiliriz. Bölgedeki ilk köy yerleşkesi olarak da kabul edebiliriz" şeklinde konuştu.
"11 BİN YIL ÖNCE İLK BEYİN AMELİYATI AŞIKLI HÖYÜK'TE YAPILDI"
Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, Aşıklı Höyük'te de tıp alanında önemli gelişmeler sağlandığını belirterek, "Günümüzden yaklaşık 11 bin yıl önce bölgede yaşayan insanların her alanda olduğu gibi tıp alanında da gelişme sağladıklarını görebiliyoruz. Özellikle Aşıklı Höyük'te elde edilen bulgulardan bir tanesi de bir beyin ameliyatının yapıldığına dair emare. Bilim insanları kafatasına yapılan müdahale nedeniyle bölgede bir ameliyatın gerçekleştiğine dair yorumlamalar yaptılar. Bu kafatası bugün Aksaray Müzemizde sergileniyor. Bu açıdan da baktığımızda Aşıklı Höyük gerçekten bölgedeki medeni toplumun oluşmasındaki en öncü yerleşim yerlerinden birisi olarak kabul edilebilir" dedi.
"İLK BEYİN AMELİYATI OBSİDYEN VE KEMİK PARÇALARI İLE YAPILMIŞTIR"
Aksaray Müze Müdürü Yusuf Altın ise kazı çalışmalarının 1989 yılında başladığını belirterek, "1991 yılında yapılan kazı çalışmasında ilk beyin ameliyatının yapıldığı kafatasına ulaşılmıştır. Bu kafatası yaklaşık 10 bin yıl öncesine tarihlenmektedir. 25-30 yaşlarındaki bir bayana aittir.
Bayanın kafatasının arka bölümündeki birleşim noktasından, o dönemdeki obsidyen ve kemik parçalarıyla vücudundaki kötü ruhların çıkması inancıyla iyi olacağı düşünülerek bu ameliyat gerçekleştirilmiştir. Ameliyat gerçekleştirildikten sonra hastanın 10 gün daha yaşadığı gözlenmektedir. Bu da nedendir? Yaptığımız araştırmalarda ve antro bloklarda kafatasının iç kısmında yeni bir doku oluştuğu ortaya çıktığından yaklaşık 10 gün daha yaşadığı tespit edilmiştir. Bu da literatüre ilk beyin ameliyatı olarak girmiştir" dedi.
Kazı alanı sorumlusu Ramazan Turgut ise evlerde o dönemde yaşananları ve yenilen yemekleri, kullanılan malzemeleri anlattı.