Kocadan operasyonla alınan sperm, eşine nakledildi. Ancak daha sonra A.A. “testosteron sağlayamama, kemik erimesi ve cinsel isteksizlik” yaşamaya başladı.
DAVALAR REDDEDİLDİ
A.A., ameliyatı gerçekleştiren doktorun cezalandırılması talebiyle Beyoğlu Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Adli Tıp’tan rapor alan Başsavcılık “operasyon tıp kurallarına uygun” diyerek takipsizlik kararı verdi. A.A.’nın itirazı da Bakırköy 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nce reddedildi. A.A. “operasyon sonrasında ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kaldığını ve bir daha çocuk sahibi olamayacağını” belirterek hastane aleyhine tazminat davası açtı. Bu dava da reddedildi.
Karar Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından Kasım 2011’de onandı. Talihsiz adam, 2013’te ise AYM’ye bireysel başvuruda bulundu, “Ameliyat öncesi yeterince aydınlatılmadım. Bilgi verilse operasyondan vazgeçebilirdim” dedi. Yüksek Mahkeme, Anayasa’nın 17. maddesinde yer alan “kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkı”nın ihlal edildiğine karar verdi. A.A.’nın açtığı davaların makul sürede sonuçlanmadığına işaret eden mahkeme, 6 bin 500 TL tazminata hükmetti. AYM asıl tazminat için ise yeniden yargılama isteyerek dosyayı yerel mahkemeye gönderdi. Yeniden yapılacak yargılamada, vatandaşın doktor hatası nedeniyle yüksek miktarda tazminat alması bekleniyor. HABERTÜRK