İftarda çekirdek aile önerisi

Sağlık Bakanlığı Ramazan için rehber yayımladı. Beslenme önerilerinin sıralandığı rehberde, kalabalık iftar sofraları kurulmamasına ve sosyal mesafe kuralına dikkat edilmesine vurgu yapıldı.

Sağlık Bakanlığı, salı günü başlayacak Ramazan ayı için beslenme önerileri içeren bir rehber yayımladı. Açıklamada, Kovid-19 salgını nedeniyle öncelikle pandeminin yayılımının önlenmesi amacıyla alınan tedbirlere uygun hareket etmesi gerektiği belirtildi, "Ramazan'da beslenme önerileri dikkate alınmalı, kalabalık iftar sofraları kurulmamalı ve sosyal mesafe kurallarına azami özen gösterilmelidir" uyarısında bulunuldu. "Oruç tutan vatandaşlarımız Ramazan boyunca yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmelidir" denilerek öneriler şöyle sıralandı:

SAHURU ATLAMAYIN: "Sahur öğünü atlanmamalıdır. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir."

HAMUR İŞİ TÜKETMEYİN: "Sahurda acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durulması uygun olacaktır."

İFTARDA AĞIR YEMEYİN: "İftarda çok hızlı ve ağır yemekler tüketilmemeli, sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dönmesi yaşanabilir."

SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT: "İftar ile sahur arasında en az 2 litre su içilmeli, bununla birlikte ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda tüketilmelidir."

ARALIKLI VE KÜÇÜK PORSİYON: "Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklı ve her seferinde küçük porsiyonlar tüketilmeli. Tatlı olarak sütlü tatlılar veya meyve, hoşaf ve kompostolar tercih edilmelidir."

SİGARA İÇMEYİN: "Tütün ve tütün ürünleri kullanılmamalı, iftar ve sahurda dişler mutlaka fırçalanmalıdır."

KOVİD GEÇİREN DOKTORA DANIŞARAK ORUÇ TUTSUN

Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Kovid geçiren vatandaşların oruç tutmasında bir sakınca olmadığını ancak hastalığın bıraktığı hasara göre doktora danışılması gerektiğini söyledi: "Her koronavirüs geçirene 'Oruç tutma' diyemeyiz. Ancak öksürük ve solunum sıkıntıları olan vatandaşlarımız, oruç tutma noktasında dinin kolaylaştırıcı özelliklerini kullanabilir. Hekimlerinin bu yönde fikirlerini de alsınlar. Oruç tutan koronavirüs geçirenler de sıvı alımına özen gösterip, sahurda ve iftarda aşırı yüklenmeden beslenirlerse gün içinde rahat eder."

İSTANBUL'DA SIRASI GELEN 250 BİN KİŞİ AŞI OLMADI

Koronavirüs aşılamasında uygulanan toplam doz sayısı 18.5 milyonu geçti. İlk doz aşıyı yaptırdıktan sonra hastalığa yakalananlarda "aşı hasta yaptı" düşüncesinin oluştuğunu söyleyen Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kemalettin Aydın "Bu mümkün değil. Aşıyı yapıyorsunuz, bir hafta sonra psikolojik olarak koruma kalkanınızı kaldırıyorsunuz" dedi.

UYUM YÜZDE 75'LERDE

İstanbul'da sırası gelen 250 bin kişinin henüz aşı olmadığını belirten Prof. Aydın, "Hastalığa karşı antikor üretmenin en önemli yolu aşı. İstanbul'da yüzde 75'ler civarında bir uyum var. Gönül isterdi ki yüzde 100'ler olsun. Aşıya uyumu yüzde 100'e taşıyalım ki toplumsal bağışıklığa erken ulaşalım" dedi.