2016 Diyanet imsakiyesinin açıklanmasıyla birlikte müslüman vatandaşlar artık iftara ne kadarın kaldığını, ezanın saat kaçta okunacağını ve iftar vakitlerini öğrenebilecekler. Ayrıca aksam.com.tr okurları için hazırladığımız Ramazan sayfasından da iftara ne kadar kaldığını takip edebileceksiniz.
Aşağıdaki linke tıklayarak AKŞAM özel Ramazan imsakiyesine ulaşabilirsiniz
Ramazan imsakiyesi özel sayfamız ile hem orucunuzu açmanıza kaç saat kaldığını hem de imsak vakitlerini göreceksiniz. Yapmanız gereken sadece imsakiyemizdeki ilgili ilinizi seçmek olacak. Bu şekilde iftara ne kadar kaldı? ezan saat kaçta okunacak? soruları yanıt bulacak.
Arabistan Mekke ve Medine'de Müslümanlar bu yıl yaklaşık 15 saat oruç tutacaklar. Mekke'de ilk sahur 04.08'e kadar, ilk iftar ise 19.07'de yapılacak.
Japonya'nın başkenti Tokyo'da ilk sahura 02.33'e kadar kalkılacak, ilk iftar ise 19.00'da yapılacak. Japonya'daki Müslümanlar yaklaşık 16,5 saat oruç tutacaklar.
ABD'nin en batısındaki Los Angeles şehrinde ise imsak 03.53'de başlayacak ve iftar da 20.08'de açılacak. Amerikalı Müslümanlar da yaklaşık 16,5 saat oruç tutacaklar.
Rusya'da başkent Moskova'daki Müslümanlar yaklaşık 20 saat oruç tutacaklar. Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin'de yaşayan Müslümanlar da ortalama 17 saat oruç tutacak.
En kısa oruç Arjantin Ushuaia'da tutulacak
Dünyada en kısa orucu, yaklaşık 9 saatle Arjantin'in güneyindeki Ushuaia'da yaşayan Müslümanlar tutacak. Avustralya'nın başkenti Sydney'de de oruç 12,5 saat tutulacak. Sydney'liler ilk sahura saat 05.21'e kadar kalkacak. İlk oruçlarını ise 16.59'da açacaklar.
İskandinav ülkelerinde oruç süresi yaklaşık 22 saat
Kuzey kutbuna yakın olan İsveç'in Kiruna ve Norveç'in Tromso kentleri ile İzlanda’nın başkenti Reykjavik'ta oruç süresi yaklaşık 22 saati bulacak. İsveç'in başkenti Stockholm'de yaşayan Müslümanlar, ilk sahura sabah 02.24'e kadar kalkacak, ilk gün oruçlarını da 22.02'de açacak. Norveç'in başkenti Oslo'da yaşayanlar için de imsak 02.46'da başlayacak, ilk iftar ise 22.37'de yapılacak. Stockholm ve Oslo'daki Müslümanlar da yaklaşık 20 saatlerini oruçlu geçirecek.
Türkiye'de ilk sahur Ardahan'da ilk iftar Hakkari'de yapılacak
Diyanet İşleri Başkanlığının illere göre hazırladığı imsakiyelere göre, 6 Haziran Pazartesi günü ramazanın ilk orucu tutulacak. O gece tüm Müslümanlar ilk sahura kalkacak. Buna göre, Türkiye'de en uzun orucu, 17 saat 26 dakika ile Sinop'ta yaşayan vatandaşlar tutacak. En kısa oruç ise 16 saat 32 dakika ile Hatay'da tutulacak.
İlk oruca 02.31'de Ardahanlılar başlayacak ve ilk iftarlarını 19.47'de açarak 17 saat 16 dakikayı oruçlu geçirmiş olacaklar. Hakkari'de yaşayanlar ise Türkiye'de ramazanın ilk iftarını saat 19.32'de açacaklar. Türkiye'de son iftarı ise saat 20.53'te Edirneliler yapacak.
Ankara ve İstanbullular yaklaşık 17 saat oruç tutacak
Ankara'da ilk sahur 6 Haziran Pazartesi sabahı 03.19'a kadar, ilk iftar ise 20.22'de yapılacak. Ankaralılar bu ramazanda ortalama 17 saatlerini oruçlu geçirecek.
İstanbul'da ise ilk sahur 03.26'a kadar, ilk iftar ise 20.41'de yapılacak. İzmir'de de sahur 03.52'ye kadar yapılırken, iftar saati 20.41 olacak.
Dört kişilik bir ailenin iftar sofrasının maliyeti 74 lira
AA muhabirinin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri ve piyasadaki ürün fiyatlarından yaptığı derlemeye göre, ramazanda iftar menüsünde yer alabilecek ürünlere bakıldığında, 1 porsiyon çorbanın ortalama fiyatı 5,14 lira, ayranın ortalama fiyatı 1,5 lira, ramazan pidesinin fiyatı 1,5 lira, 1 kilogram baklavanın fiyatı 29 lira, 1 porsiyon kuru fasulye, pilav gibi ana yemeğin ortalama fiyatı 8,2 lira, 50 gram hurmanın ortalama fiyatı da 4,5 lira olarak karşımıza çıkıyor. Bu doğrultuda 4 kişilik bir ailenin restoranda çorba, ana yemek, pide, baklava, ayran ve hurmadan oluşan iftar menüsü için kişi başına ortalama 18,6 lira ödemesi gerekiyor. Bu rakam ramazanda dört kişilik ailenin bütçesine iftar için 74 lira olarak yansıyacak. Söz konusu rakam geçen sene ortalama 71 lira idi.
İftar menüsünde ana yemek için daha pahalı olan kebap ve benzeri ürünler tercih edildiğinde ise bu değişim aile başına 30 lira ek maliyet getiriyor ve dolayısıyla iftarın ortalama fiyatı 104 liraya çıkıyor.
Lüks otellerde iftar kişi başı 85-285 liraya mal olacak
Orucunu 5 yıldızlı otellerde açmak isteyenler de genellikle açık büfe olarak organize edilen iftar için kişi başına 85 ila 285 lira ödeme yapacak. Dört kişilik bir aile için 5 yıldızlı otelde iftar etmenin maliyeti 340-bin 140 lira arasında olacak.
Restoranların iftar menülerini, domates, salatalık, beyaz peynir, siyah zeytin, pastırma, hurma, bal, tereyağı, çorba ve salata çeşitleri, yaprak sarması, humus, paçanga böreği, patlıcan dolması, hünkar beğendi, dana külbastı, soslu tavuk yemekleri, kebap çeşitleri, ızgara et çeşitleri, iç pilav gibi lezzetlerin yanı sıra güllaç, sütlaç, keşkül, krem şokala, kadayıf, şekerpare, baklava ve mevsim meyveleri süsleyecek. Oruçlarını açanları meyan kökü şerbeti, kızılcık şerbeti gibi içecekler serinletecek.
Bunun yanı sıra bazı restoranlar müşterilerine müzik dinletisi eşliğinde iftar keyfi sunarken, bazıları da eski bir Osmanlı geleneği olan "diş kirası" dağıtacak.
Hurmanın kilogram fiyatı 10-120 lira arasında değişiyor
Öte yandan ramazanın vazgeçilmez iftariyeliği hurmanın kilogram fiyatı kalitesine ve çeşidine göre 10-120 lira arasında değişirken, pahalılığıyla cep yakan pastırma da kilogramı 75-130 liradan satılıyor.
İftariyelik tabaklarını süsleyen zeytinin ortalama kilogram fiyatı 17, beyaz peynirin fiyatı 19,5, kuru üzümün fiyatı 13 lira olurken, meyve yemek isteyenlerin de elma için kilogram başına 2,5, muz için 6,8, karpuz için 2, kavun için 4 lira ödemesi gerekiyor.
Ramazan tatlısı olarak bilinen sütlü tatlı güllacın paket fiyatları da 7-15 lira arasında değişiyor.
İSLAM'DA RAMAZAN
Kur'an'ın ilk ayetlerinin vahyedildiği Kadir Gecesi bu ayın içindedir. Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir.
Ramazan ayı, birkaç yıldır yaz dönemine denk geliyor. Bu nedenle oruçla birlikte uzun süreli açlıklar yaşanıyor. Uzun süre aç kalmak da kişilerin metabolizmasının yavaşlamasına yol açarken, besinlerin yağa dönüşmesini de hızlandırıyor. Yaşanan açlık ayrıca vücut hareketlerinde yavaşlamaya neden oluyor. İftar vakti geldiğinde ise yemeklere yüklenmek kan şekerinin hızla yükselmesine ve ardından hızla düşmesine yol açabiliyor.
Ramazan’da iftar ve sahurun dışında ara öğünler şart
Uzun süre aç kalmak baş dönmesi, baş ağrısı, dikkatsizlik, dalgınlık, unutkanlık, sinirlilik, uykuya eğilim, şişlik ve midede ekşime gibi sorunların yaşanmasına neden olabilirken, iş verimini de düşürebiliyor. Böyle problemler yaşamak istemeyen kişiler mutlaka iftar ve sahurun dışında 4-5 kere olacak şekilde ara öğünlerle beslenmeye özen göstermelidir. Mideye çok yüklenmemek için ise sahur yemeğinde kahvaltı türü besinler tüketilmelidir.
Yağlı, şekerli, baharatlı besinlerden uzak durulmalı
Çeşitli sağlık problemleri olan ve hastalanma riski taşıyan kişilerin Ramazan ayında kendilerine çok daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Bilhassa Ramazan’ı kabusa çeviren reflüden ve kabızlıktan korunabilmek için şeker ve beyaz un kullanılan yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Ayrıca baharatlı ve tuzlu yiyeceklerin yanı sıra yağ içeren kızartmalardan da mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Bunların dışında daha uzun süre tokluk hissi sağlayan vitamin ve protein içerikli besinler ve lifli yiyecekler tüketmeye özen gösterilmelidir. Tüm gün tutulan orucun ardından yapılacak hafif bir sporun vücuda olumlu katısı olacaktır. Spor için de egzersiz seçeneği yerine tempolu yürüyüş tercih edilebilir.
Oruç su ile açılmalı, iftara çorba ile başlanmalıdır
Ramazan’ı sağlıklı geçirebilmek için iftar sofralarında bulundurulması gereken olmazsa olmaz besin öğeleri vardır. Bunların en önemlisi sudur. Oruç mutlaka su ile açılmalıdır. İçilen su da ne çok soğuk ne de çok sıcak olmalıdır. İftar yemeğine ise çorbayla başlanmalıdır. Çorbanın ardından muhakkak bir çeşit sebze yemeği ve salata yenmelidir. Et-tavuk-balık da iftarda tüketilmesi gereken diğer gıdalar arasında. İftar sofrasında yoğurt ve ayranın olmasına özen gösterilirken, iftardan hemen sonra tatlı tüketmemeye de dikkat edilmelidir. Hatta mümkünse ara öğünlerde yenecek şekilde sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Şeker yüklemesine sebep olabileceği için de şerbetli ve ağır tatlılardan mümkün mertebe kaçınılmalıdır. Ayrıca börek, pilav veya makarna yerine esmer ekmek tüketilmelidir.
Mutlaka sahura kalkılmalı
Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirebilmenin şartlarından biri de sağlam bir sahur öğünüdür. Bu nedenle mutlaka sahura kalkılmalıdır. Gün içerisinde daha uzun bir tokluk hissi için sahurda protein içeren yumurta, peynir, süt ve yoğurt yenmelidir. Sahuru ana yemek düzeni dışında kahvaltı şeklinde yapmak daha uygun olacaktır. İftarda olduğu gibi sahurda da yine bol bol su içilmelidir. Ayrıca tuzlu besinlerden kaçınılmalı ve bağışıklık sistemini desteklemesi açısından mevsim meyvelerinden bir porsiyon tüketilmelidir.