Hurmanın faydaları neler? Hurma neye iyi gelir?

Mucizevi meyvelerden birisi olan hurmanın faydaları saymakla bitmiyor. Ramazan ayı ile özdeşleşen ve iftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurmanın faydaları vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Hurma neye iyi gelir? Hurma dünya çapında çok yaygın olarak tüketilen besinlerin başında gelir. Özellikle ana vatanı Arap Yarımadası’nda birçok hastalığı tedavi ettiğine inanılır. Hurma aynı zamanda Hadis-i Şeriflere konu olan bir meyve türüdür. Özellikle Ramazan aylarında tüketimi zirve yapar. İftar sofralarının en önemli besinidir ve uzun süre aç kaldıktan sonra hurma ile oruç açmanın sağlık açısından da çok önemli olduğuna inanılmaktadır. Doyurucu özelliği dışında içerdiği besin maddeleri, vitamin ve elementlerle sağlık açısından da çok önemi bir besin olan hurma, önemli bir antioksidan görevi görür. Hurma dünya çapında çok yaygın olarak tüketilen besinlerin başında gelir. Özellikle ana vatanı Arap Yarımadası’nda birçok hastalığı tedavi ettiğine inanılır. Hurma aynı zamanda Hadis-i Şeriflere konu olan bir meyve türüdür. Özellikle Ramazan aylarında tüketimi zirve yapar. İftar sofralarının en önemli besinidir ve uzun süre aç kaldıktan sonra hurma ile oruç açmanın sağlık açısından da çok önemli olduğuna inanılmaktadır.

Hurmanın faydaları nelerdir? Doyurucu özelliğinin yanı sıra Ramazan ile özdeşleşen ve iftar sofralarının vazgeçilmez meyvesi olan hurma neye iyi gelir?  İçerdiği zengin besin ve vitaminler itibariyle hurma birçok açıdan sağlık için faydalıdır. Özellikle Trabzon hurması kış aylarında üşütmeden kaynaklanan hastalıklar için anlık sonuçlar alırken, diğer hurma çeşitleri uzun süre korunabildiği için 12 ay boyunca tüketilebilmektedir. Hurma çok yüksek besin değeri yanında antioksidan görevi görmektedir. Hurmanın yüksek derecede içerdiği antioksidanlar damar ve kalp tıkanıklarının yaşanmasına izin vermezler. Bunun yanı sıra yaşlanmadan kaynaklanan hastalıklardan koruyucu özelliği vardır. İşte, hurmanın saymakla bitmeyen faydaları. Hurma dünya çapında çok yaygın olarak tüketilen besinlerin başında gelir. Özellikle ana vatanı Arap Yarımadası’nda birçok hastalığı tedavi ettiğine inanılır. Hurma aynı zamanda Hadis-i Şeriflere konu olan bir meyve türüdür. Özellikle Ramazan aylarında tüketimi zirve yapar.  İftar sofralarının en önemli besinidir ve uzun süre aç kaldıktan sonra hurma ile oruç açmanın sağlık açısından da çok önemli olduğuna inanılmaktadır. Hurma, DNA’ları ve hücreleri yenileme özelliği olan nadide meyvelerden bir tanesidir. Hurmanın yetiştiği bölgeye göre farklı çeşitleri vardır. Kış aylarında daha çok elma boyutundaki hurmalar tüketilir.

HURMANIN FAYDALARI NELERDİR?

Hurma dünya çapında çok yaygın olarak tüketilen besinlerin başında gelir. Özellikle ana vatanı Arap Yarımadası’nda birçok hastalığı tedavi ettiğine inanılır. Hurma aynı zamanda Hadis-i Şeriflere konu olan bir meyve türüdür. Özellikle Ramazan aylarında tüketimi zirve yapar.  İftar sofralarının en önemli besinidir ve uzun süre aç kaldıktan sonra hurma ile oruç açmanın sağlık açısından da çok önemli olduğuna inanılmaktadır. Hurma, DNA’ları ve hücreleri yenileme özelliği olan nadide meyvelerden bir tanesidir. Hurmanın yetiştiği bölgeye göre farklı çeşitleri vardır. Kış aylarında daha çok elma boyutundaki hurmalar tüketilir.

Doyurucu özelliği dışında içerdiği besin maddeleri, vitamin ve elementlerle sağlık açısından da çok önemi bir besin olan hurma, önemli bir antioksidan görevi görür. Şeker, protein, lif ve farklı yağlar başta olmak üzere 16 farklı mineral içermektedir.  Ayrıca zengin bir C, B1, B2 ve A vitamini kaynağıdır.  İyi derecede flor içerir, flor diş çürümelerini önler ve bağışıklık sitemine güç katar.  Hurma, bağışıklık sistemini güçlendiren ve özellikle kanser hastalığına yakalanma riskini azaltan selenyum açısından da zengin bir şifa kaynağıdır.

İçerdiği zengin besin ve vitaminler itibariyle hurma birçok açıdan sağlık için faydalıdır. Özellikle Trabzon hurması kış aylarında üşütmeden kaynaklanan hastalıklar için anlık sonuçlar alırken, diğer hurma çeşitleri uzun süre korunabildiği için 12 ay boyunca tüketilebilmektedir.

Hurma kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Hurma çok yüksek lif içerir, (ortama 7-19 ). Bu lifler düzenli olarak hurma tüketen kişilerde kanser hastalıklarına yakalanma riskini azaltmanın yanında kalp hastalıklarından korur. Belki de bu yüzden yapılan birçok araştırma hurmayı yüksek derecede tüketen Araplarda kansere yakalanma oranın çok düşük olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca birçok bilimsel araştırma yüksek derecede lif içeren besinlerin bizi kolon, rahim ve göğüz kanserlerinden koruduğunu ortaya koymuştur.

Hurma çok yüksek besin değeri yanında antioksidan görevi görmektedir. Hurmanın yüksek derecede içerdiği antioksidanlar damar ve kalp tıkanıklarının yaşanmasına izin vermezler. Bunun yanı sıra yaşlanmadan kaynaklanan hastalıklardan koruyucu özelliği vardır. Yüksek derecede antioksidan içeren diğer meyvelerden çok önemli bir farkı vardır. Diğer meyveler belirli bir süre bekledikten sonra antioksidan özelliğini kaybetmeye ve çürümeye başlarlar. Hurmanın ise bekledikçe antioksidan özelliğinin gücü artar.

Hurmanın çok iyi bir antioksidan olduğundan bahsettik. Antioksidanlar genel anlamda vücudu zararlı bakteriler ve mikroplardan vücudu temizlerler. Hurma, özellikle damar tıkanıklığı nedenlerini ortadan kaldırarak kalp sağlığını korur. Damarlarda meydana gelen tıkanmalardan kaynaklanan kalp hastalıklarına izin vermez ve dolaylı olarak kalbin sağlıklı bir şekilde çalışmasına  katkıda bulunur.

Hurmanın en önemli faydalarından bir tanesi şüphesiz beyne ve dolaylı olarak hafızaya verdiği ciddi destektir.  Hurmalar  A vitamininin bir türü olan ve tüketildiğine bağırsaklarda Retinal’e dönüşen 15,6 mg ß-karoten içermektedir. Son zamanlarda yapılan birçok araştırma  ß-karoten’in düzenli olarak tüketilmesinin hafıza kaybını önleyici faydalarının olduğunu ortaya koymuştur. Bunun dışında beyin hücrelerinde meydana gelen hasarların giderilmesinde ve yaşlılığa bağlı diğer hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Çok eski çağlardan beri Arap Yarımadası’nda diyabet ve yüksek tansiyon hastalıklarını tedavi edici özelliği olduğu bilinir. Fakat bu özelliği son zamanlarda yapılan bilimsel çalışmalarla ispatlanmıştır. Bu özelliğinden dolayı uzmanlar tarafından yüksek tansiyon ve diyabet şikayetleri olan hastalara tavsiye edilmektedir. Sürekli olarak tüketilmesi bu tür şikayetlerin azalmasına yardımcı olmaktadır.

HURMA FİYATLARI YÜKSELDİ

Ramazanda iftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezlerinden hurmanın fiyatı, döviz kurundaki artış, Suudi Arabistan'daki iç meseleler nedeniyle bu yıl yüzde 10 yükseldi.

Hurma ticareti yapan Kenan Kula, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hurma stoklarının ramazandan aylar önce hazırlanmaya başlandığını ve ürünlerin Türkiye'ye genellikle Medine, Tunus, İran ve Irak'tan geldiğini söyledi.

Geçen yılki ramazana kıyasla hurma fiyatlarının ortalama yüzde 10 arttığını anlatan Kula, son 5 yıla bakıldığında ise fiyat artışının bazı çeşitlerde yüzde 30'a kadar yükseldiğini belirtti.

Hurmada fiyat artışına neden olan en önemli etkenin döviz kurundaki hareketlilik olduğunu dile getiren Kula, Suudi Arabistan'daki iç meselelerin de fiyatları etkilediğini aktardı.

Kula, sıcak havaların da hurma üretimini olumsuz etkilediğini belirterek, Suriye'de iç savaş nedeniyle karayolunun kapalı olduğunu ve Medine'den geçişlerde sıkıntı yaşandığını söyledi. Kula, bu sebeple en çok Medine üretimi hurma çeşitlerinde fiyat artışı görüldüğünü kaydetti.

Umre ve hac ibadetini yerine getirenlerin, hediyelik olarak çoğunlukla Medine hurmalarını tercih ettiğini ifade eden Kula, bunların fiyatının geçen yıl 40 lirayken bu sene 50 liraya satışa sunulduğunu aktardı.