Hotel Rwanda'da yüzlerce kişiyi kurtarmıştı! 'Kahraman'a 25 yıl hapis

1994'teki Ruanda Soykırımı sırasında otelinde sakladığı yüzlerce kişiyi kurtaran Rusesabagina, terör suçundan 25 yıl hapis cezası aldı. Rusesabagina'nın hikayesi Hotel Rwanda filmine konu olmuştu.

Ruanda'da 1994 yılındaki soykırımı anlatan Hollywood yapımı "Hotel Rwanda" filminin ilham kaynağı olan 67 yaşındaki Paul Rusesabagina, Ruanda'da 2018 ve 2019'daki terör saldırılarının arkasındaki isyancı grubu desteklemekle suçlanarak 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ailesi, mahkemenin yurt dışındayken zorla ülkeye getirilen Rusesabagina'yı cezalandırmak için kurulmuş "düzmece bir mahkeme" olduğunu savundu.

Nisan 1994'teki soykırımda Hutuların içinden çıkan bazı radikal gruplar, çoğunluğu Tutsilerden oluşan 800 bin kişiyi katletmişti.

Eski ABD Başkanı Bush, Rusesabagina'ya 2005'te Özgürlük Madalyası takmıştı. Oscar ödüllü filmde, Rusesabagina'yı Don Cheadle canlandırdı.

FİLMDEN SONRA ÜNLENDİ

Hotel Rwanda filminden sonra dünyaca ünlü bir isim haline gelen Rusesabagina'nın "devlet düşmanı" olmasına giden yol, son yıllarca hükümete karşı eleştirilerinin yoğunluğunun artmasına dayanıyor. Filmde, bir Hutu olan Rusesabagina'nın yönettiği otele sığınan 1.000'den fazla Tutsiyi koruması hikayeleştiriliyor.