Heyecan veren keşif! Dünyanın en eski cami kalıntısı Tiberya'da bulundu

Erken İslam Dönemi'ne ait en eski kalıntılar İsrailli arkeologlar tarafından Filistin topraklarında keşfedildi. 660 yılına ait kalıntılar Mescid-i Aksa ve Emevi Camii'nden bile daha eski.

İsrailli arkeologlar, ülkenin kuzeyinde yer alan Tiberya şehrindeki gölün kenarında, Erken İslam Dönemi’ne ait bir caminin (660-680) kalıntılarını buldu. Keşfedilen yapı,Müslümanların ikonik yapılarından Şam’daki Emevi Camii (715) ile Mescid-i Aksa’nın (705) camii olarak açılışından daha eski bir döneme denk geliyor.

BİR ASIR ÖNCEKİNİN ÜZERİNDE

Kudüs İbrani Üniversitesi’nde görevli arkeologların ortaya çıkardığı kalıntılar, daha önce 8. yüzyıldan kalma bir caminin kalıntılarının altında keşfedildi. Bölgedeki kazı çalışmalarına, Kudüs İbrani Üniversitesi’nden İslam arkeolojisi konusunda uzmanlaşmış Katia Cytryn-Silverman başkanlık ediyor. Tarihi keşif hakkında konuşan Silverman, “Bu, dünyanın kazılabilecek en eski camisi. Diğer eski camiler hala kullanımda veya üzerine başka camiler inşa edilmiş” dedi. Silverman, Erken İslam Dönemi’ne ait sikkeler ve çeşitli seramik parçalarına rastladıklarını belirtti.