Köprüye gidip bunu yapıyorlar

Edirne'de aşçılık öğrencileri 15. yüzyılda yaşayan, Sultan 2. Bayezid Külliyesi aşçısı Aşçı Yahya Baba'yı mezarı başında düzenlenen törenle andı.

1

Külliyenin yanındaki Yahya Baba'nın mezarının bulunduğu alana beyaz  önlükleriyle gelen Edirne Dr. Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi  aşçılık öğrencileri anmaya katılanlara pilav, ayran, zerde ve Osmanlı şerbeti  ikram etti. Aşçı Yahya Baba için dua edilmesinin ardından, Yahya Baba'nın hayatı  anlatıldı.

Edirne Milli Eğitim Müdürü Önder Arpacı, burada yaptığı konuşmada,  Ahilik teşkilatından eli ve gönlü cömert insanların yetiştiğini belirterek, "Bizlere de cömertlikleri ve temiz kalplilikleriyle yol gösteriyor. Bunlar bizim  medeniyet kodlarımızda var. İşini severek ve hakkıyla yapmak bizim irfan  geleneğimiz. Hangi mesleği yaparsak yapalım ancak insanları doyuran insanlar daha  çok sevap alıyor. Fırıncılar, lokantacılar ve aşçılar bunların başındadır.  Karşılık beklemeden, özveriyle işine sevgisini katan insanların yemekleri daha  lezzetli olur. Bu vesileyle  Aşçı Yahya Baba'yı rahmetle anıyoruz." dedi.

PİRİNÇ TANELERİ BALIKLAR İÇİN BIRAKILDI

Edirne Dr. Sadık Ahmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Şeref  Uz da anma programıyla birlikte aşçılık bölümü öğrencilerine önlük giyme  etkinliği düzenlediklerini, bu etkinliğe de "Aşçı Yahya Baba Anma ve Önlük Giyme"  adı verdiklerini söyledi.

Öğrencilerin Aşçı Yahya Baba'yı örnek alarak yemeklerini yapacağını  belirten Uz, "Buradaki amacımız öğrencilerimizin önlüklerini giymek suretiyle  motivasyonlarını artırmaktır. Aşçı Yahya Baba, her gün yemek dağıtımından sonra  artan pilavı Tunca Nehri'nden balıklarına dökermiş. Biz de öğrencilerimizle bu  anı oluşturarak tarihi yaşatmaya devam ediyoruz." dedi.

Konuşmaların ardından törene katılanlar Tunca Nehri kenarındaki sedde  üzerinden yürüyerek Yalnızgöz Köprüsü'ne geldi. Aşçı adayları öğrenciler ve  törene katılanlar kazandaki pilavı tahta kaşıkla nehre serpti.

Aşçılık bölümü öğrencisi İrfan Metehan Bakır, Yahya Baba'yı yad  ettiklerini belirterek "Biz de onun gibi yaptığı pilavlardan artan pirinç  tanelerini nehre balıkların beslenmesi için döktük." dedi.

Aşçılık bölümü öğrencisi Talha Emir Kar da tarihi anma töreniyle  yaşattıklarını belirterek, etkinliği gelenekselleştireceklerini kaydetti.

AA