Hayrettin Karaca kimdir, nereli? Toprak dede olarak bilinen Hayrettin Karaca ne zaman öldü?

Hayrettin Karaca, vefatının yıl dönümünde sevenleri tarafından anılıyor. TEMA Vakfı Kurucu olarak bilinen Karaca, Türkiye'nin ilk özel arboretumunu kurmuştur. 97 yaşında hayata gözlerini yuman Hayrettin Karaca kimdir, nereli? Toprak dede olarak bilinen Hayrettin Karaca ne zaman öldü?

Hayrettin Karaca ölüm yıl dönümü sebebiyle sevenleri tarafından özlemle anılıyor. Türk Bilim insanı Karaca, TEMA Vakfı Kurucu olarak bilinmekle beraber, Türkiye'de ilk özel arboretumunu da kuran kişidir. 97 yaşına birçok ödül sığdıran Hayrettin Karaca kimdir, nereli? Toprak dede olarak bilinen Hayrettin Karaca ne zaman öldü?

HAYRETTİN KARACA KİMDİR?

Türk bilim adamı Hayrettin Karaca, 4 Nisan 1922 tarihinde Bandırma'da dünyaya geldi. Babası Hocazade Halil Efendi, annesi Zehra Hanım olup her ikisi de Kırım muhaciri idi. Liseyi bitirdikten sonra ailesinin triko-örme işinin başına geçip onu ülkenin en başarılı sanayi kuruluşlarından biri haline getirdi. Karaca firması Türkiye'de ihracatın liderliğini yapmış, üstelik bunu diğer kuruluşlardan neredeyse 20 yıl önce gerçekleştirmiştir.

Hayrettin Karaca ellili yaşlarında, Türkiye'nin ilk özel arboretumunu kurdu. Yurtiçi ve yurtdışında gezdiği her yerden tohumlar topladı, botanik bahçelerini gezdi, bağlantılar kurdu. Bugün Yalova'daki Karaca Arboretumu, dünyanın her yerindeki botanikçiler tarafından bilinmektedir.

TOPRAK DEDE OLARAK BİLİNEN HAYRETTİN KARACA NE ZAMAN ÖLDÜ?

"Toprak Dede" adıyla bilinen TEMA Vakfı kurucu Onursal başkanı Hayrettin Karaca 20 Ocak 2020 tarihinde İstanbul'da 97 yaşında ölmüştür. Cenazesi 22 Ocak 2020'de Fatih Camii'nden alınarak Edirnekapı Şehitliği'ne defnedilmiştir.